Nieuws

Noodopvang Harskamp blijft voorlopig open na vertrek eerste Afghanen

Aanzicht van de legerplaats in Harskamp, waar de evacués verblijven.
Aanzicht van de legerplaats in Harskamp, waar de evacués verblijven. © ANP
HARSKAMP - De quarantaineperiode van de groep Afghaanse evacués die op de legerplaats in Harskamp verblijft, is bijna voorbij. De inwoners van Harskamp hebben een informatiebrief ontvangen waarin zij daarvan op de hoogte worden gesteld. Een deel van de evacués vertrok vrijdag al naar Heumensoord, vlakbij Nijmegen. Het gaat om zo'n honderd mensen.
De rest van de Afghanen blijft op de legerplaats, in afwachting van verdere ontwikkelingen. Daarbij gaat het om ongeveer 650 mensen, van wie tweehonderd kleine kinderen. De noodopvang waarvan zij gebruikmaken is tijdelijk, maar voorlopig is een andere bestemming voor de groep nog niet bekend. De verwachting is dat het COA de Afghanen nog enkele maanden op de legerplaats laat verblijven.
De eerste evacués vertrokken vrijdag uit Harskamp:
100 evacués weg uit Harskamp
De quarantaineperiode van tien dagen loopt bijna af. Zaterdag en zondag zullen vrijwilligers de evacués wegwijs maken in de omgeving. Het COA zegt dat sommige Afghanen er naar uitzien weer deel te nemen aan het openbare leven, zoals wandelen en boodschappen doen. Anderen blijven liever op de legerplaats in Harskamp. Namens het COA zegt locatiemanager Jeroen Peeters dat de groep evacués 'rustig, maar ook bereidwillend' is en graag wil helpen met allerhande werkzaamheden.

Screening door IND

De GGD screent de gezondheid van alle evacués. De evacués hebben tien dagen in quarantaine gezeten vanwege de coronamaatregelen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voert gesprekken met de evacués. De medewerkers bekijken wie wie is, welke documenten de mensen hebben en zij screenen iedereen op veiligheidsaspecten.
Harskamp valt onder de gemeente Ede en telt zo'n 3500 inwoners. Niet alle inwoners toonden zich gelukkig met de komst van de circa 800 Afghaanse evacués naar hun gemeenschap. Op de avond van hun komst naar Harskamp spraken inwoners uit bang te zijn voor overlast en scandeerden teksten als 'eigen volk eerst' en 'Harskamp is van ons'.