Nieuws

Hoe een 19-jarige verpleegster verzetskrantjes rondbracht in Zutphen

De 'bezorgster' werkte voor het Rode Kruis.
De 'bezorgster' werkte voor het Rode Kruis. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Trillend stond ze op haar benen, als ze tijdens de spertijd staande werd gehouden door de Duitsers. De moeder van Frans Rozendal zat op 19-jarige leeftijd al in het verzet. Ze bracht verzetskrantjes rond in Zutphen.
"Ver na de oorlog hebben we een dagboek gevonden van mijn moeder", vertelt Frans Rozendal. "Handgeschreven heeft ze de begindagen van de oorlog vastgelegd." Het verzetswerk wat ze deed was best gevaarlijk. Maar hoe komt het dat zo'n jong meisje dat deed? In haar dagboek komt de woede richting de bezetters sterk naar voren. "Nooit zal ik de gezichten van die lui vergeten. Het waren zulke vuile tronies en het schuim stond ze op de mond."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Hoe een 19-jarige verpleegster verzetskrantjes rondbracht in Zutphen

Verpleegster

De moeder van Frans kon vrij ongehinderd haar verzetswerk doen. "Ze was verpleegster van het Rode Kruis en dat heeft haar wel enorm geholpen", vertelt Rozendal. "Ze liep in haar verpleegstersuniform, met een rood kruis erop."
Later in de oorlog begon haar broer een blad genaamd 'de Frontloupe'. "In eerste instantie waren het geschreven blaadjes. Later hadden ze een stencilapparaat." Vervolgens bracht de verpleegster ze rond in de stad. "Ze was bang om militairen tegen te komen. Ze was wel eens Duitsers tegengekomen terwijl ze binnen had moeten zijn. Maar die zeiden 'Ah schwester. Guten abend!. Het uniform was een soort bescherming."