Instellingen

'Na een week was ik er al klaar mee', 16-jarige Rianne zit al een jaar binnen

De 16-jarige Rianne.
De 16-jarige Rianne. © Omroep Gelderland

NIJKERK - Sommigen werden al gek van het thuiswerken tijdens de coronapandemie. Maar de 16-jarige Rianne uit Nijkerk kwam het afgelopen jaar al helemaal niet buiten haar huis. Ze heeft een hartaandoening, waardoor ze extreem voorzichtig is.

"Na een week was ik er al klaar mee", vertelt ze in Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Ze heeft een geboren hartafwijking. "Ik heb een half hart en ben dus erg vatbaar voor ziektes. Corona kan mijn hart niet aan." Al in haar eerste levensjaren kreeg ze diverse operaties aan haar hart.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

'Na een week was ik er al klaar mee', 16-jarige Rianne zit al een jaar binnen - Omroep Gelderland

Bang

Rianne is bang voor het coronavirus, omdat het heel gevaarlijk voor haar is. Daarom kwam ze niet buiten. "Het is heel snel heel erg saai, want je kan niets doen. Je verveelt je en ik heb alle hoeken van het huis wel gezien." Wel gaat haar school verder. "Dat doe ik online, maar je ziet dus je klasgenoten niet."

Toen ze, voor de pandemie, nog wel naar school kon had ze ook minder vrijheid. "Ik kan het geen hele dag volhouden en gebruik daarom op school een rolstoel." Maar haar medeleerlingen waren niet altijd even behulpzaam. "Dan vroeg je in de pauze of ze mij naar het lokaal wilden duwen. Maar na de pauze liepen ze gewoon weg." Inmiddels heeft ze een elektrische rolstoel. "Dan hoef ik het niet meer te vragen, als ik weer naar school ga."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!