Instellingen

Wederom tiental nieuwe tips over Arnhemse Villamoord

Beeld uit een reconstructie van de Arnhemse villamoord.
Beeld uit een reconstructie van de Arnhemse villamoord. © Politie

ARNHEM - Nu de Arnhemse Villamoord weer volop aandacht krijgt in de media, komen opnieuw tips binnen over de moordzaak uit 1998. Volgens advocaat Paul Acda - die deze de tips binnenkrijgt en bezig is met een nieuw herzieningsverzoek voor de Hoge Raad - zijn ze allemaal de moeite waard om te checken. "Wie weet wordt de zaak ooit toch nog opgelost."

Afgelopen maandag was bij KRO-NCRV de eerste aflevering te zien van de tweede documentaireserie. Een week eerder waren al herhalingen te zien van de eerste serie, die ruim anderhalf jaar geleden werd uitgezonden. "Toen kwamen er meteen al serieuze tips bij mij en bij de makers van de documentaire binnen", aldus Acda, "ook al is de moord inmiddels 23 jaar geleden. "

Valse bekentenissen

De geruchtmakende Arnhemse Villamoord draait om de moord op de 63-jarige bewoonster van een villa aan de Apeldoornseweg in Arnhem in 1998. Zij en een destijds 33-jarige vrouwelijke kennis worden in de woning beschoten door een onbekende man. De bewoonster overlijdt, de kennis raakt lichtgewond en houdt zich dood. Vrij snel komt bij de politie een groep hoofdzakelijk Turkse mannen in beeld, die samen een uit de hand gelopen overval op de villa zou hebben gepleegd.

Twee van de verdachten leggen na urenlange verhoren verklaringen af, die worden gebruikt om de hele groep te veroordelen. Ze krijgen in hoger beroep celstraffen van vijf tot twaalf jaar. Een van de veroordeelde mannen pleegt zelfmoord en herhaalt in een afscheidsbrief onschuldig te zijn. In het onderzoek is nooit technisch bewijs gevonden.

De vrouw die het overleefde heeft altijd gezegd dat ze maar één overvaller heeft gezien en ze heeft geen van de veroordeelde mannen herkend. De enige echte bekentenis wordt jaren later ingetrokken, omdat die zou zijn gedaan onder enorme druk.

Handtekeningenactie

De veroordeelde mannen houden vast aan hun onschuld en willen eerherstel. Onder meer de Limburgse advocaat Paul Acda steunt de mannen hierbij en diende een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad. Eerder dit jaar wees de Hoge raad dit verzoek af. Maar de veroordeelde mannen en Adca gaven meteen al aan niet op te geven en voor een nieuwe herziening aan de slag te gaan. "Na de eerste documentaireserie meldden zich veel interessante bronnen, die eind jaren negentig ook binnen de politie opereerden. Daar zijn we meteen mee aan de slag gegaan", laat de advocaat weten.

"In de nieuwe serie is te zien hoe politie en justitie willens en wetens de boel belazerd hebben. Er is sprake van meineed en er is valsheid in geschrifte gepleegd, aldus Paul Acda. Al na het zien van de eerste uitzending komt de stroomt reacties op gang. "We krijgen bijvoorbeeld tips van mensen die destijds iets verdachts hebben gezien in de buurt van de villa, maar het gevoel hebben dat de politie daar nooit iets mee heeft gedaan. Die melden zich nu ineens, meer dan twintig jaar later. Dat is heel bijzonder."

Naast een tiental tips zijn er ook andere reacties. "Mensen willen een handtekeningenactie houden om heropening van de zaak af te dwingen. Of ze vinden dat er aangifte gedaan moet worden tegen de politieleiding van toen. Maar dat is lastig, want de zaak is juridisch afgerond en op grond van valsheid in geschrifte ook verjaard. "

Tweede herzieningsverzoek

Komende weken volgen nog twee afleveringen van de documentaireserie. Het zal nog zeker een aantal maanden duren voor het nieuwe herzieningsverzoek voor de Hoge Raad klaar is. "Dat kost enorm veel tijd, maar we gaan het breed inzetten, dit keer. We richten ons niet op één punt zoals bij het vorige verzoek, maar op meer zaken", zegt de advocaat strijdvaardig.

Politie Oost-Nederland en het Openbaar Ministerie lieten eerder weten tegenover de omroep niet te willen reageren en beschouwen de zaak, na de eerdere uitspraak van de Hoge Raad, als juridisch afgerond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!