Rivierengebied / Achterhoek

Eigen schuld, dikke bult? Veel reacties op Barend en Chantal die door UWV in de knel zitten

Chantal uit Beneden-Leeuwen.
Chantal uit Beneden-Leeuwen. © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - Woede, begrip en onbegrip. Dat zijn emoties die terugkeren in de honderden reacties die Omroep Gelderland ontving op het verhaal over de Gelderlanders die in de problemen zitten door onterechte terugvorderingen van het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie hebben ze jarenlang te veel aan uitkering ontvangen en moeten ze dat nu, inclusief een boete, terugbetalen. In het geval van Barend is de vordering inmiddels kwijtgescholden.
In het tv-programma In het Vizier van de Jager kwamen donderdagavond Barend van 't Ende uit Wezep en Chantal uit Beneden-Leeuwen aan het woord. Na de uitzending ontving Omroep Gelderland honderden reacties per mail en op sociale media.
Chantal krijgt in 2019 van het UWV te horen dat er een anonieme melding is geweest dat ze zwart zou bijverdienen met de verkoop van kinderkleding, iets wat ze soms tegen kostprijs doet voor vrienden.
De consequenties zijn groot: ze moet een bedrag van meer dan 50.000 euro terugbetalen. Het UWV doet een inval bij vrienden van Chantal en weigert een schikking te treffen. Chantal is ziek en ontvangt niet voor niets een uitkering. De vordering leidt nog altijd tot depressieve gevoelens.
Ook Barend overkwam zoiets. Hij werd in 2018 ziek, bleek niet meer te kunnen werken en werd volledig afgekeurd door het UWV. Toch bleef hij niet stilzitten. Hij wilde wat terugdoen en besloot een school te helpen met kleine klusjes. Hij lichtte het UWV in, maar in 2021 ontving hij een brief waarin hem verteld werd dat hij zijn inkomsten niet had gemeld en per direct 10.000 euro terug moest betalen. Na tussenkomst van In het Vizier van de Jager werd zijn schuld kwijtgescholden.
Het verhaal van Chantal. De tekst gaat daaronder verder.
Chantal moet UWV 50.000 euro terugbetalen

Eigen schuld of mensen kapot maken?

De reacties op de verhalen zijn niet mals. "Je mag dus alleen je handje ophouden bij het UWV. Wanneer je initiatiefrijk bent om een iets beter leven te hebben, word je in Nederland gelijk als zware crimineel gezien", reageert Jan. Hij krijgt bijval van Patrick: "Ze maken mensen helemaal kapot."
Hans vindt dat er beter naar mensen geluisterd moet worden, iets dat de afgelopen tien jaar volgens hem achteruitgegaan is: "Het heeft helemaal niks meer met de menselijke maat te maken, het mooie Nederland wordt zo kapotgemaakt."
Angelique laat juist weten achter het UWV te staan. "Beetje eigen schuld, dikke bult. Gewoon dommigheid en als je kleding kan maken, had je ook kunnen gaan werken", schrijft ze stellig. Ook Wilco ziet het zo, laat hij weten. "Het is sneu, maar ergens had ze dit van tevoren al aan kunnen zien komen."
Anderen, zoals Koos, herkennen het beleid uit eigen ervaring. "Ik had een krantenwijk en moest het elke maand opgegeven. Het bedrag werd ingehouden op de uitkering dus extra geld zat er nooit in."
Het verhaal van Berend. De tekst gaat daaronder verder.
Gelderlanders in de knel door het UWV

Reactie UWV op Berend en Chantal

In het tv-programma In het Vizier van de Jager reageerde het UWV ook op de verhalen. "In het geval van de heer Van ’t Ende is in het begin inderdaad gemeld dat er sprake was van een werkgever en zijn er ook inkomsten verrekend. Door een fout bij UWV is deze informatie uit beeld geraakt en is de verrekening gestopt. We betreuren dit en begrijpen dat de vordering rauw op het dak gevallen is. UWV acht het daarom in dit geval gerechtvaardigd om de vordering in te trekken. Dit is inmiddels ook aan de heer Van ’t Ende meegedeeld."
Voor Chantal ligt dat anders, volgens het UWV. "In verband met privacy kan het UWV niet op deze individuele casus reageren, te meer daar er nog een hoger beroepszaak loopt bij de Centrale Raad van Beroep. Dat betekent dat een onafhankelijke rechter in hoger beroep nogmaals naar het besluit van het UWV en de omstandigheden van de klant kijkt. In bezwaar en beroep is het besluit van UWV in stand gebleven."
Toch is er ook begrip voor de emoties. "UWV begrijpt dat de consequenties ingrijpend kunnen zijn voor mensen. Als mensen moeten terugbetalen wordt daarom altijd rekening gehouden met hun persoonlijke en financiële omstandigheden. Dat kan leiden tot een ruime betalingsregeling of zelfs opschorting van de invordering."