Instellingen

Forse toename aantal coronabesmettingen in Nunspeet: 'We zijn koploper in Nederland'

Er wordt een coronaprik gezet.
© ANP
Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet.
© Omroep Gelderland

NUNSPEET - De burgemeester van Nunspeet, Breunis van de Weerd, maakt zich ernstig zorgen over de coronabesmettingen in zijn gemeente. "We hebben momenteel de meeste coronabesmettingen van het land. Dat geeft reden tot ernstige zorg." Hij roept de inwoners dan ook op om zich nu streng aan de regels te houden.

Volgens het coronadashboard van de Nederlandse overheid is Nunspeet inderdaad behoorlijk donker gekleurd. Per 100.000 inwoners zijn er 110,6 mensen besmet met het virus. Dat kwam donderdag neer op 31 besmettingen. Er is een duidelijke stijgende lijn te zien.

Coronabesmettingen Nunspeet.
Coronabesmettingen Nunspeet. © Dashboard overheid

Lage vaccinatiegraad

"Met name in Elspeet neemt het aantal coronabesmettingen in rap tempo toe", vertelt Van de Weerd. De reden is ook bekend. "In het spoedoverleg met de GGD kwam duidelijk naar voren dat de lage vaccinatiegraad en het onvoldoende naleven van de maatregelen rondom afstand houden, testen en quarantaine oorzaken zijn van de toename in de besmettingen."

De burgemeester doet dan ook een beroep op de inwoners. "Juist nu vraag ik u de maatregelen zo strikt mogelijk na te leven. Houd 1,5 meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat u testen door de GGD en neem de quarantaineplicht serieus. Want longcovid is een serieuze aandoening waar ook jongeren mee te maken kunnen krijgen. Wat als uw eigen zoon of dochter maanden moet herstellen en niet naar school kan? En wat als jij corona overdraagt naar je kwetsbare opa of oma?"

Vaccinatiediscussie

Daarnaast zal de burgemeester met de GGD voor lokale vaccinatiegelegenheden gaan zorgen. Al weet hij dat het gevoelig ligt in zijn gemeente. "Ik merk dat in de samenleving heftige discussies gevoerd worden tussen de voor- en tegenstanders van vaccinatie. Ik roep u op elkaars keuze te respecteren en over en weer verdraagzaamheid te tonen. Iedereen mag zijn eigen keuze maken. Wat die keuze ook is, laten we aan elkaar denken en voor elkaar zorgen. Kiest u er om wat voor reden dan ook voor om u niet te laten vaccineren, heeft u een extra grote verantwoordelijkheid ten opzichte van uw medemens."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!