Nieuws

Een exclusief kijkje in Paleis Het Loo, dat voorlopig niet open gaat

Conservator Johan de Haan bij de paleistuinen.
Conservator Johan de Haan bij de paleistuinen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Paleis Het Loo in Apeldoorn is al drie jaar dicht voor bezoekers, maar er wordt in die tussentijd hard gewerkt aan de verbouwing en vernieuwing. Vandaag mocht Omroep Gelderland met hoofdconservator Johan de Haan een rondje lopen door het paleis.
"In 2022 gaan we weer open. Wanneer? Dat kunnen we nog niet zeggen, dat weten we zelf namelijk ook nog niet", vertelt Johan de Haan. Maar hij kan wel van alles vertellen over de gedane werkzaamheden sinds 2018.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Een exclusief kijkje in Paleis Het Loo, dat voorlopig niet open gaat
"Dit is bijvoorbeeld de grote trap van Paleis Het Loo. Hier kunnen de mensen straks weer op lopen, dat kon nog niet. Dat voegt weer een nieuwe ervaring toe, want je loopt dan ook langs een van de grootste aaneengesloten wandschilderingen van Nederland."
"Daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook een nieuwe lift laten plaatsen voor de mensen die minder goed ter been zijn. Zo kunnen ze alles zien. Dat is wel moeilijk in een oud gebouw, maar we konden het gelukkig doen zonder weinig oude plafonds op te offeren."
Er wordt nog hard gewerkt in Paleis Het Loo.
Er wordt nog hard gewerkt in Paleis Het Loo. © Omroep Gelderland
En zo gebeurt er nog veel meer. "We proberen in het paleis de koningen en de koninginnen weer op hun oude plek te zetten. We willen de bewoners van het paleis centraal stellen, mensen kunnen straks zien hoe het leven hier zich daadwerkelijk heeft afgespeeld", vertelt de conservator.

Massa's bezoekers

De werkzaamheden duren dus nog wel even, want het paleis gaat pas volgend jaar open. Maar dan moeten alle investeringen ook weer worden terugverdiend, zegt De Haan. "Het is de bedoeling dat massa's bezoekers het paleis gaan vinden. We hebben meer bezoekersfaciliteiten, dus we kunnen die bezoekers ook op vorstelijke wijze ontvangen."
Of het paleis nog nieuwigheden biedt voor trouwe bezoekers? "Ja, de trouwe bezoeker gaat zich verrast voelen. Het is het oude, vertrouwde paleis, maar er zijn ook genoeg nieuwe dingen. Het was al een toeristische topper, maar dat wordt het paleis nog meer."