Instellingen

Harskampers delen kleding uit aan Afghanen: 'Dit maakt mij heel trots'

De kledingpakketjes in de kerk van Harskamp.
De kledingpakketjes in de kerk van Harskamp. © Bas Sturm

HARSKAMP - Inwoners van Harskamp hebben de hele week kleding ingezameld en deelden die vrijdag uit aan de honderden Afghaanse vluchtelingen die op de kazerne in het dorp zijn opgevangen. "Dit maakt mij heel trots", zegt coördinator Bas Sturm. "Er is de hele week heel hard gewerkt."

Vorige week werd al begonnen met het inzamelen van de kleding. "Ik kreeg het verzoek de actie op te pakken", legt Sturm uit. "En dan doe je daar uiteraard aan mee, want je wilt deze mensen toch helpen."

De actie raakte in vogelvlucht toen het op social media kwam te staan. "Ik had het daarop gezet en met een half uur was de eerste doos al binnen", zegt Sturm. "Ik had niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen."

Van het kamp naar de kerk

De kleding werd aanvankelijk bij het legerkamp opgeslagen, maar toen dat niet meer mocht, werd gekozen voor de kerk. "Ik heb aan de dominee gevraagd of ik een zaaltje mocht lenen en daar zijn we toen gaan zitten."

De hoeveelheid kleding die is ingezameld, heeft hem echt verbaasd. "We hebben - als we open waren - telkens een constante stroom van mensen gehad die spullen bij ons langs kwam brengen. Dat was echt prachtig om te zien. We zijn een paar dagen bezig geweest om de kleding te sorteren en om pakketjes te maken."

De tekst gaat verder onder de foto:

Sturm ontving heel veel zakken en dozen vol kleding.
Sturm ontving heel veel zakken en dozen vol kleding. © Omroep Gelderland

'Relschoppend dorp'

Volgens de Harskamper laat de inzameling weer een heel andere kant van het dorp zien, nadat Harskamp vorige week in het nieuws kwam door een protest tegen de komst van de vluchtelingen. "We staan nu bekend als 'relschoppend dorp'. Ik was deze week in Den Haag en vertelde dat ik uit Harskamp kwam. Toen werd gelijk gezegd: 'Oh van die demonstratie'. Ik wil graag bewijzen dat Harskamp veel meer is dan dat en dat het overgrote deel van het dorp behulpzaam is en niet bij de demonstratie betrokken was."

Sturm heeft uitgezien naar het moment dat hij de kleding mag uitdelen. "We mogen maar met een heel klein groepje het terrein op, maar ik weet zeker dat de Afghanen heel erg zitten te wachten op deze kleding. Ik denk dat ik alleen maar blije gezichten ga zien", besluit hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!