Nieuws

Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

Het magazijn van Iddink in Ede.
Het magazijn van Iddink in Ede. © ANP (archief
EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
De Edese distributeur verwerkt iedere zomer de schoolboeken voor 234.000 scholieren in Nederland en nog eens 130.000 in België. Ieder jaar is dat een enorme operatie, maar deze zomer is de opgave nog groter dan normaal. Mede door de coronacrisis kampen veel bedrijven met een tekort aan personeel en dat is ook het geval bij Iddink.
"Wij werken nu met maar 40 procent van het personeel waar we normaal over beschikken. Het probleem is de totaal andere arbeidsmarkt dan afgelopen jaren. Het is heel moeilijk om uitzendkrachten te vinden", vertelt woordvoerder Pieter Dubois. Iddink komt deze week bijvoorbeeld dagelijks zo'n 200 medewerkers tekort.
Dat Iddink mensen tekortkomt, is vervelend maar niet vreemd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde vorige maand al vast dat er nog nooit zoveel vacatures openstaan als deze zomer. Uitzendorganisatie Randstad ziet vooral veel vraag naar magazijnmedewerkers en mensen in de logistieke dienstverlening, precies wat de Edese distributeur zoekt.

Overuren draaien

Vacaturerecord of niet, veel scholieren vinden het spannend. Zij willen hun boeken op tijd in de rugzak kunnen doen. Iddink krijgt veel telefoontjes van bezorgde kinderen en ouders. Daarom is naar iedereen die op boeken wacht een mail gestuurd met uitleg waarom het langer duurt en de belofte dat alle boeken die tijdig zijn besteld ook op tijd komen. Ook zijn alle scholen geïnformeerd.
Kosten wat het kost willen ze in Ede voorkomen dat boeken toch te laat komen. "Collega's die overdag op kantoor werken, maken in de avonden uren in het magazijn. We doen het samen en zetten alle zeilen bij", vertelt Dubois. "We zien het maar als een soort teamuitje, muziek aan en knallen met z'n allen."
Mede door die overuren blijft de schade naar verwachting beperkt. "Waar we normaal de boeken zo'n anderhalve week voor het schooljaar begint bezorgen, zetten we nu in op twee dagen van tevoren. Als het goed is, komen alle tijdig bestelde boeken op tijd", legt de woordvoerder uit.
Ook voor de laatste regio van ons land, het zuiden, kan het kaftpapier ingeslagen worden, want Iddink hoopt vandaag en morgen de laatste vrachtwagens met boeken uit te zwaaien. Als het goed is, komen ze dan net op tijd voor alle scholieren die maandag weer op de fiets springen.