Instellingen

Rode Kruis overstelpt met kleding voor vluchtelingen Heumensoord

Kleding sorteren voor Heumensoord.
Kleding sorteren voor Heumensoord. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Eva en Lexia staan tijdens het kleding sorteren te stralen alsof ze zelf een nieuwe outfit uitzoeken in de winkel. Het is dan ook niet de minste kleding die mensen hebben afgegeven voor de Afghaanse vluchtelingen op Heumensoord.
“Dat is het mooie ook. Er zit iets meer achter en er zit ook wat meer gevoel bij, want we doen het natuurlijk wel voor de evacués die huis en haard hebben verlaten”, benadrukt Lexia Emerenciana. Bij dat plotselinge vertrek uit Afghanistan hebben ze alles moeten achterlaten.
Bekijk de beelden van de kledinginzameling:
Rode Kruis overstelpt met kleding voor vluchtelingen Heumensoord

Een stop

Daarom is het hard nodig dat er kleding komt voor ze, legt Ria van der Sluis van het Rode Kruis Gelderland Zuid uit. En die kleding is er gekomen, in grote getale. “Er zijn heel veel mensen die willen helpen. We hebben ontzettend veel vragen van mensen die van alles willen doneren, dus daar zijn we ook wel heel blij om, maar op dit moment moeten we even een stop toepassen om wat ruimte te creëren.”
De opslagloods op een Nijmeegs industrieterrein ligt dan ook behoorlijk vol. En terwijl een medewerker daar een eerste grove selectie toepast, rijdt buiten altijd weer een nieuwe vrachtwagen van het Rode Kruis weg om nog meer aan te voeren. In de ruimte naast de loods sorteren de vrijwilligers alles netjes op maat en dergelijke.
Studente Eva van der Steege: “Ja, ik vind het leuk om te doen. Ik had een paar dagen over en toen kreeg ik hier een oproepje voor en dacht: nou dat is perfect. Dan doe ik iets nuttigs, dan voel ik mezelf beter en dan kan ik iets voor anderen doen.”

'Hier haal je je geluk uit'

Lexia heeft een eigen bedrijf waar ze het druk genoeg mee heeft, maar hiervoor heeft ze zichzelf een dag vrijaf gegeven. “Ik bedoel die mensen komen hier aan, die hebben al zoveel achtergelaten. En dan is het zo mooi dat je hier met elkaar van betekenis kunt zijn. Dat is denk ik waar je uiteindelijk het geluk uit haalt.”
Kleding is er dus voorlopig genoeg. “We willen eerst even onze grote voorraden wegwerken en op het moment dat het einde in zicht is doen we weer een nieuwe oproep”, legt Ria uit. Waar op dit moment nog wel grote behoefte aan is, is speelgoed, met name buitenspeelgoed. En kinderwagens en buggy’s zijn ook nog meer dan welkom.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!