Nieuws

'We zijn The Rolling Stones niet', kermissen zijn regels helemaal beu

Nog altijd onzekere tijden voor kermisexploitanten.
Nog altijd onzekere tijden voor kermisexploitanten. © ANP
APELDOORN - Gelderse kermisexploitanten zitten nog altijd in enorme onzekerheid over hun werk en voortbestaan. De coronaregels worden wisselend toegepast en dat maakt consistent werken en een stabiel inkomen bijna onmogelijk. Dat bevestigt ook Hans van Tol uit Apeldoorn van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK): "We zijn aan het watertrappelen. Je weet nooit waar je aan toe bent."
In Zutphen is voor het eerst sinds lange tijd weer een kermis in het centrum van een stad, maar dat is een uitzondering. "We weten heel vaak pas kort van tevoren of een kermis überhaupt doorgaat", legt Tol uit. "En als het dan doorgaat, is het vaak aan de rand van de stad met veel hekken eromheen en een beperkt aantal mensen dat het terrein op mag."
Bekijk de video:
Kermissen zijn regels helemaal beu
Volgens van Tol zijn veel gemeenten te bang en is er met enkele eenvoudige maatregelen al heel veel op te lossen. "We komen met een kermis naar een dorp, we zijn niet The Rolling Stones. Maar gemeenten stellen zich wel vaak op alsof we dat zijn. Ze maken het veel te groot."

Groot deel kermissen gaat niet door

Door corona begon het kermisseizoen sowieso pas op 1 juli. Daarmee is al een groot deel van de inkomsten voor dit jaar weggevallen. De vreugde was groot toen de kermissen weer mochten opstarten, maar in praktijk valt het dus nog heel vaak tegen. Dertig tot veertig procent van de kermissen gaat zelfs helemaal niet door volgens de BOVAK. De kermissen die wel doorgaan leveren minder op door de maatregelen en de kleinere aantallen bezoekers die worden toegestaan.
Het is een beeld dat overigens landelijk aan de orde is, maar het treft erg veel Gelderse exploitanten omdat veel kermishouders uit onze provincie komen. Van de ongeveer 900 exploitanten die er landelijk zijn, zitten er ruim 250 in Apeldoorn. Dit heeft vooral met de centrale ligging te maken. Ook de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders is hier gevestigd.

Sowieso slecht seizoen

Voor een kermis in het centrum van Zutphen was een behoorlijke lobby nodig. Er zijn nog maar heel weinig plaatsen waar dit kan. Tol: "Het centrum van een stad brengt beperkingen qua ruimte met zich mee. Gemeenten willen geen risico's. Het vervelende is dat de mogelijkheden per gemeente en situatie iedere keer verschilt. En dat geldt ook voor de wil van een gemeente om met aanpassingen zaken wel mogelijk te maken."
Kermissen worden volgens hem ook vaak kort van tevoren afgeblazen. "Maar het gebeurt ook dat het dan met een voorstel van onze kant voor wat aanpassingen wel weer mag. Dat zorgt natuurlijk voor veel onrust. En onder aan de streep draaien we al met al als sector sowieso een heel slecht seizoen."

Overleg met ministerie

De toekomst is wat dat betreft ook nog onzeker voor de kermisexploitanten. Normaal gesproken is er een volledig en goed zomerseizoen nodig om de wintermaanden door te komen waarin alles zo goed als plat ligt. Nu het tweede achtereenvolgende seizoen in het water valt, is het de vraag of de exploitanten overeind weten te blijven.
Zeker nu de generieke steunmaatregelen van de overheid per 1 oktober stoppen. Op 9 september heeft de branche een overleg met het ministerie van Economische Zaken. De BOVAK zal dan heel hard gaan pleiten voor specifiek ondersteunende maatregelen die voor hun branche van kracht kunnen zijn.