Instellingen

Eerste bus met Afghaanse vluchtelingen vertrokken uit Harskamp

Een bus vertrekt uit Harskamp.
Een bus vertrekt uit Harskamp. © Omroep Gelderland

HARSKAMP - Een deel van de Afghaanse vluchtelingen, die sinds vorige week dinsdag werden opgevangen in Harskamp, zijn vrijdagmiddag vertrokken naar het opvangkamp in Heumensoord bij Nijmegen. Een verslaggever van Omroep Gelderland zag de bus vertrekken. Daarin zaten 100 vluchtelingen, bevestigt het COA.

Het is heel de week al onduidelijk wat er met de 800 Afghanen in Harskamp gaat gebeuren en hoelang ze daar blijven. Eerst was er sprake van dat ze er maar een paar dagen zouden zijn, maar die deadline is telkens weer opgeschoven.

"Het is voor ons heel lastig planningen te maken. We bekijken de situatie van uur tot uur", vertelde COA-woordvoerder Carmen Schothuis eerder. De vluchtelingen verhuizen dus naar het opvangkamp bij Heumensoord. Op dit moment zitten daar 240 evacués, die eerst zijn opgevangen op defensieterrein in Amsterdam.

Schothuis: "We hebben met defensie afgesproken dat we die locatie zo snel mogelijk leeg zouden maken."

'Aderlating'

Eerder meldde het COA al dat met defensie is afgesproken dat de opvang in Harskamp écht voor nood is én dat het vertrek van de Afghanen niks te maken heeft met het protest van vorig week. Een woordvoerder noemde het voor defensie een 'aderlating' dat het kamp door de komst van de vluchtelingen niet gebruikt kan worden waarvoor het is bedoeld. Het kamp is één van de grootste schietterreinen van Nederland. Defensie oefent hier dagelijks.

"Aanvankelijk hebben we de schietoefeningen stopgezet", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht. "Je kunt je voorstellen dat het voor de Afghanen heel confronterend is als er telkens knallen klinken." Inmiddels is het oefenen weer van start gegaan. "Maar dat doen we op geluidsafstand. Op de kazerne hoor je daar niks van."

Machinegeweren en raketwerpers

Voor nu is dit voor de krijgsmacht een werkbare oplossing. "Maar we willen eigenlijk zo snel mogelijk weer op de normale manier oefenen. Op het oefenterrein in Harskamp kunnen we het gebruik van zwaardere wapens testen, zoals de grotere machinegeweren en raketwerpers. Dat kan niet op andere schietterreinen die we in Nederland hebben. Om de kennis van ons personeel op peil te houden en te allen tijde inzetbaar te zijn, zijn deze oefeningen heel belangrijk."

Nadat de Afghanen zijn vertrokken, volgt dan ook een grote 'inhaaloperatie', legt de woordvoeder uit. "Een voorbeeld: Legeronderdeel A staat bij ons ingepland om een week te komen oefenen. Volgende week komt onderdeel B, daarna D en enzovoort. Dat zijn planningen die al lang vastliggen. Die afspraken hebben we nu af moeten zeggen, maar dat moet wel weer ingehaald worden. Het is een zeer complexe situatie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!