Nieuws

Onderzoek gemeente Montferland naar lekken geheime informatie levert niets op

Het gemeentehuis van Montferland.
Het gemeentehuis van Montferland. © Google Street View
DIDAM - De gemeente Montferland heeft onderzoek laten doen door een particulier recherchebureau naar het lekken van geheime informatie. Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met raadsleden en is ook een journalist van Omroep Gelderland benaderd. De onderzoekers hebben niets gevonden, maar de inhoud van het eindrapport blijft geheim.
"Ik ben sowieso teleurgesteld in de gemeente en de burgemeester", reageert raadslid Rob Mos. Hij is één van de raadsleden die zijn bevraagd door het bureau. "Als de burgemeester me gewoon op de man af had gevraagd, dan had ik gewoon antwoord gegeven. Ik heb niets te verbergen."
Volgens de gemeente is burgemeester Peter de Baat de opdrachtgever van het onderzoek. De burgemeester zit sinds augustus ziek thuis en wordt op dit moment vervangen door wethouders. Volgens locoburgemeester Oscar van Leeuwen waren er signalen binnengekomen bij de burgemeester. "Het waren vermoedens van de schending van de geheimhouding en dan moet er volgens protocol een onderzoek worden ingesteld."
Inmiddels heeft het bureau het eindrapport opgeleverd, maar is er geen bewijs gevonden dat er is gelekt. "Het onderzoek is afgesloten en daar is geen verdenking uit voortgekomen. Voor ons is het daarmee van tafel", zegt Van Leeuwen.

Niet duidelijk wie is onderzocht

Journalist Inge de Jager van Omroep Gelderland is benaderd door het recherchebureau naar aanleiding van een uitzending waar ze aan werkt. Maar Omroep Gelderland deelt nooit informatie over haar bronnen.
De gemeenteraad heeft inzicht in het eindresultaat, maar het rapport zelf is geheim verklaard. Om welke informatie het precies gaat, is niet duidelijk, maar wel dat het gaat over het zorgdossier en de aanbesteding van de hulp in de huishouding. Ook wie er is onderzocht, wil de locoburgemeester niet zeggen. "Daar kan ik vanwege de geheimhouding niets over melden."

'In één woord schandalig'

Oppositieleden in de gemeenteraad stellen al maandenlang kritische vragen over het dossier in de gemeenteraad en een deel van de vergaderingen wordt achter gesloten deuren gehouden. Het onderzoek heeft wel iets gedaan met de verhoudingen.
"Ik was echt flabbergasted", zegt Henk Groote. Hij is één van de drie raadsleden uit de oppositie die zich in het dossier hebben vastgebeten. Hij werd ook door het bureau benaderd. "In één woord schandalig", noemt hij de zaak. "Zaken die wij aangeven in het dossier, daar wordt geen onderzoek naar gedaan. Terwijl er wel onderzoek naar ons wordt gedaan. Maar als dit de manier is om ons gelijk te halen, mogen ze me nog twee keer onderzoeken. Ik heb niets onoorbaars gedaan."
Binnenkort besteedt het programma In het vizier van de Jager op TV Gelderland meer aandacht aan het zorgdossier in de gemeente Montferland.