Instellingen

210 procent méér of juist 15 procent minder, zo groeit het aantal laadpalen in jouw gemeente

Twee elektrische auto's laden op bij een openbaar laadpunt.
Twee elektrische auto's laden op bij een openbaar laadpunt. © Pixabay

HEUMEN - In een jaar tijd is het aantal laadpalen voor elektrische auto's met 30 procent toegenomen. Waren er begin vorig jaar nog bijna 60.000 laadpalen, begin dit jaar was dat al toegenomen tot dik 76.000 stuks. Ook in de provincie Gelderland zijn er meer palen bijgekomen.

In totaal telt onze provincie nu zo'n 7.000 (semi-) publieke laadpunten voor elektrische auto's. Dat waren er op hetzelfde moment vorig jaar nog 5.800, waarmee sprake is van een toename van 20 procent. In vier provincies ligt het aantal laadpunten hoger, namelijk in Utrecht, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Procentueel gezien is Scherpenzeel de grootste stijger in Gelderland. Het aantal laadpunten verdrievoudigde daar van 20 naar 61 in een jaar tijd. In Epe verdubbelde het aantal bijna, van 44 naar 85. Andere gemeenten waar in een jaar tijd fors meer oplaadpunten kwamen zijn Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Putten.

Daar tegenover staan gemeenten waar het aantal (semi-) publieke laadpunten voor elektrische auto's juist afnam. In Heumen bijvoorbeeld waren er tijdens het meetmoment in 2020 nog 51 van zulke plekken, maar een jaar later is dat aantal gezakt tot 43. Lochem zag vier plekken verdwijnen en Druten vijf.

Het aantal (semi-) publieke laadpunten voor elektrische auto's in juni 2021 en 2020. Bekijk de kaart van LocalFocus.

In de cijfers van laadpuntendatabank Eco-Movement en RVO, dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van Economische Zaken, zijn alle publieke en semi-publieke laadpunten voor elektrische meegeteld. Publieke laadpunten zijn 24/7 openbaar toegankelijk, zonder barrières zoals slagbomen of poorten. Soms is wel een abonnement nodig om van het oplaadpunt gebruik te kunnen maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!