Nieuws

Politie zoekt geheimzinnige opdrachtgever na aanslagen Rivierengebied

Onderzoek in Waardenburg, 16 mei.
Onderzoek in Waardenburg, 16 mei. © Bart Meesters
ARNHEM - De politie is op zoek naar de persoon die bij diverse aanslagen in het Rivierengebied in mei en juni mogelijk een aansturende rol heeft gespeeld via social mediadienst Snapchat. De vier jongemannen die door deze geheimzinnige opdrachtgever werden geïnstrueerd, moesten vandaag voor het eerst in de rechtbank verschijnen.
De vier zijn in de nacht van 4 op 5 juni aangehouden op de A2. Dat gebeurde na een aanslag op een woning aan de Kogge in Tiel. Mogelijk zouden zij ook een ander huis in dezelfde straat hebben willen treffen, zo stelde de officier van justitie. In de rechtbank in Arnhem hoorden de vier jonge verdachten - 17 tot 23 jaar oud - dat zij langer vast blijven zitten, op zijn minst tot de volgende pro-formazitting van 4 november.

Brandbommen en beschietingen

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) maken flinke stappen bij het oplossen van de meest recente reeks aanslagen in het Rivierengebied. Het gaat om een reeks van aanslagen in mei en juni dit jaar, waarbij gebruik is gemaakt van brandbommen en beschietingen.
Intimiderende acties, veelal gericht op woningen van medewerkers van het fruitbedrijf De Groot in Hedel. Een bedrijf waarvan het personeel al anderhalf jaar lang bloot staat aan dergelijke aanslagen, hetgeen heeft geleid tot een van de grootste politie- en beveiligingsoperaties in de recente Nederlandse geschiedenis.
Tijdens een eerste pro-formazitting kwam deze woensdag een nieuwe groep verdachten aan bod. Het gaat om een club van jonge mannen uit de regio Amsterdam, van wie de jongste nog maar 17 jaar oud is en de oudste 23. Twee van hen waren aanwezig in Arnhem, de andere twee stonden de procespartijen te woord via een videoverbinding.

Twee mannen bekennen aanslag Tiel

In de nacht van 5 juni arresteren agenten vier mannen op de A2 nabij Tiel. Een heterdaad, want al snel kan door de autoriteiten worden vastgesteld dat twee van hen te zien zijn op camerabeelden bij een gezinswoning aan De Kogge in Tiel, waar die avond een brandbom is afgeworpen.
Diezelfde twee verdachten hebben hun rol bij de aanslag nadien bij de politie bekend. De officier van justitie wees op de ernst van de zaak: "Bij een soortgelijk incident in Hilversum zijn niet al te lang geleden twee doden gevallen." Justitie vervolgt alle vier de verdachten voor moord of doodslag.
Tekst gaat verder onder de foto.
De verdachten probeerden brand te stichten aan De Kogge in Tiel.
De verdachten probeerden brand te stichten aan De Kogge in Tiel. © Persbureau Heitink

Ook betrokken bij schietincidenten

Na politieonderzoek is vast komen te staan dat een van de vier aangehouden verdachten van 5 juni ook betrokken is geweest bij een beschieting van een woning in Waardenburg, op 16 mei. Een delict dat hij inmiddels heeft bekend.
Ook heeft hij zijn rol bekend bij een beschieting van een woning in Velddriel op 9 mei. Bij deze verdachte is door de politie tijdens een woningonderzoek in Amsterdam munitie aangetroffen, en ook een pistool.

Via Snapchat in contact met opdrachtgever

Duidelijk is dat de vier mannen op 5 juni in het holst van de nacht van Amsterdam naar Tiel zijn gereden. De politie heeft beslag weten te leggen op de routeplanner die een van de verdachten op zijn telefoon had geïnstalleerd, met daarop aangegeven het adres aan De Kogge in Tiel waar die nacht de brandbom afgaat.
Ook zou op een van de in beslag genomen telefoons een Flitsmeister-app zijn aangetroffen, waarmee de inzittenden volgens de officier van justitie probeerden te voorkomen dat hun kenteken zou kunnen worden geregistreerd door een flitspaal.
Een van de inzittenden staat daarnaast via Snapchat in contact met een mogelijke opdrachtgever. Die geeft onder de schuilnaam Wiewat020 instructies, zoals over het uitzetten van de telefoons. Uit bekentenissen van de verdachte die ook aan het incident in Waardenburg kan worden gelinkt, is tijdens de rit naar Tiel uitgebreid gesproken over de planning van de aanslag. Zo zouden hij en een ander ook hun kleding hebben verwisseld die nacht, om zo sporen te wissen.

Rechtbank wijst op een geschokte rechtsorde

De vier blijven vastzitten op basis van 'ernstige verdenkingen'. Die zijn volgens de rechtbank te herleiden naar de afgelegde verklaringen en het gevoerde technisch onderzoek. Ook nam de voorzitter van de rechtbank een moment om de aanwezigen eraan te herinneren hoe getraumatiseerd de slachtoffers van deze aanslagen moeten zijn. “Daarmee kan er zonder meer worden gesproken van een geschokte rechtsorde.”
Op dit moment staan er drie incidenten op de ten laste legging: die in Tiel, Waardenburg en Velddriel. Maar de lijst kan nog aangevuld worden. Naar andere aanslagen in dezelfde periode loopt nog een onderzoek. Nog niet alle telefoons van de verdachten zijn daarnaast goed uitgeplozen. Justitie hoopt tenslotte ook nog uit te komen bij de persoon die via het Snapchat-account actief was, de mysterieuze Wiewat020.