Instellingen

Amateurarcheoloog Wil vindt heel bijzondere helmkam: 'Kers op de taart'

De helmkam.
De helmkam. © Wil Kuijpers

SPIJK - "Dit is geen doorsnee vondst, dit is toch wel een kers op de taart." Amateurarcheoloog Wil Kuijpers uit Babberich is enthousiast over de vondst die hij en Jasper van den Berg begin dit jaar deden in Spijk (gemeente Zevenaar). Zij vonden een bijzondere helmkam uit de Laat-Romeinse tijd (250 tot 449 na Christus).

In het voorjaar werd de helmkam in twee delen gevonden, de kamhouder en de kam. "Jasper en ik vonden allebei een deel in Spijk. Toen ik het vond dacht ik nog even niks, want ik kon niet precies herkennen wat ik nu had gevonden. Als je kijkt naar de Asterix- en Obelix-helmen, dan zijn die wel karakteristiek, maar zo'n kam had ik nog nooit in het echt gezien."

Dit is geen doorsnee vondst, ook niet voor een archeoloog

En dat is best bijzonder, want Kuijpers zoekt al sinds 1976 naar bijzondere vondsten. "Dat doe ik dan altijd langs de Gelderse Limes, langs de Rijn. Dat is mijn favoriet. Omdat ik weet dat daar resten zijn. Natuurlijk vind ik dan veel, zoals munten en spelden. Ook uit de Romeinse tijd. Maar deze helmkam is er één die een kers op de taart is. Dit is geen doorsnee vondst, ook niet voor een archeoloog. Romeinse helmen zijn al schaars, Laat-Romeinse helmen nog schaarser."

Een ander aanzicht van de helmkam.
Een ander aanzicht van de helmkam. © Wil Kuijpers

"Er werd niet voor niets ook internationaal aandacht aan besteed", vertelt Kuijpers. Bij een groot internationaal Romeins congres werd deze helm ook aangekondigd als een exciting find, a beautiful example of a late Roman ridge helmet."

Gerestaureerd

De kamhouder was bij de vondst volledig gebogen en verdraaid en de kam was licht geknikt. Beide delen zijn inmiddels gerestaureerd en vervolgens weer met elkaar verbonden. Nu kan het stuk opgevraagd worden voor tentoonstellingen. Dat is nog niet gebeurd, vertelt Kuijpers. "Dat gaat niet zo snel. Meestal krijg je pas na een tijd een telefoontje."

Castellum

Ook nieuwswaardig noemt de burger-onderzoeker een vermoedelijk castellum (fort, red.) bij Spijk. "Daar zijn aardewerken en Romeins bouwpuin gevonden uit de eerste tot de derde eeuw. Dat vind je niet zomaar. Meestal is dat door militairen gebruikt. En op die plek, bij de splitsing van de Rijn en de Waal, zou het ook logisch zijn als er een castellum was."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!