Nieuws

Ray (102) zou zó graag bij de Airborneherdenking zijn, maar doet het nu met een videoboodschap

De opening bij het Airborne Museum in Oosterbeek.
De opening bij het Airborne Museum in Oosterbeek. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - De jaarlijkse Airborneherdenkingen zijn woensdag officieel begonnen, maar niet met de laatst overgebleven helden van toen die nu nog leven. Dat juist zij ontbreken als gevolg van de gevaren die het coronavirus nog met zich meebrengt, doet aan beide kanten pijn.
Tijdens de festiviteiten en herdenkingen die zo'n drie weken duren, is op heel weinig plekken publiek welkom. Het zal een schril contrast zijn met de drukbezochte herdenkingen uit het verleden, waar tot wel 100.000 mensen op afkwamen.
De belangrijkste gasten zijn en blijven echter de veteranen. Zij kunnen niet naar Nederland komen om de Slag om Arnhem te gedenken, de slag waarbij duizenden geallieerde parachutisten op de Edese hei om Arnhem en omgeving landden om de mensen daar te bevrijden.

Filmpje uit Engeland

Bij de opening in Oosterbeek lieten de Britse veteranen zich woensdag daarom via een filmpje vanuit Engeland horen. Ze spraken hun teleurstelling uit over hun gedwongen afwezigheid.
"Ik doe de groeten aan alle Nederlanders die zo geweldig voor mij zijn geweest, als vrienden en soldaten", zegt veteraan Alec Hall daarover. "Ik ben op alle slagvelden geweest, sliep in drie hotels in Arnhem en Oosterbeek. Gelukkig ben ik er goed vanaf gekomen. Het allerbeste gewenst!"
Tekst gaat verder onder de foto.
Alec Hall spreekt de aanwezigen toe vanaf het scherm.
Alec Hall spreekt de aanwezigen toe vanaf het scherm. © Omroep Gelderland
Ook de woorden van Ray Whitwell (102) maken indruk. De oudste van de veteranen legt uit dat hij betrokken was bij Operatie Market Garden, en dat hij 'vele, zeer goede vrienden' heeft overgehouden aan zijn tijd in Nederland. "Ik vloog in mijn zweefvliegtuig en landde in de morgen. Daar maakte ik goede vrienden, die ik hoop weer te zien."
Daarna laat Ray een bord zien, net als alle andere veteranen, met daarop de tekst: Ik zou in Nederland willen zijn, bij jullie, mijn vrienden.
"Dat is ontroerend, als je dat ziet", zegt René Verhulst, burgemeester van de gemeente Ede. "Negentigers en mensen van bijna honderd, die zo graag willen komen."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Airborne-maand afgetrapt in Oosterbeek
Zijn collega Agnes Schaap van de gemeente Renkum voegt daaraan toe: "We missen ze ontzettend. Je ziet: wij hebben de veteranen in ons hart gesloten, maar zij ons ook. Door zo'n ontzettend ontroerend filmpje gaat het echt weer leven."

Herdenkingen voor volgende generaties

De laatste keer dat de veteranen fysiek aanwezig waren bij de Airborneherdenkingen was twee jaar geleden in 2019. Toen kwam ook het publiek massaal af op alle plechtigheden en festiviteiten. Maar dit jaar is er, net als vorig jaar, weinig tot geen publiek toegestaan.
"Het blijft de opdracht om ook het verhaal aan de kinderen te kunnen blijven vertellen", zegt Bob Roelofs, loco-burgemeester van de gemeente Arnhem. Hij hoopt dat de Airborneherdenkingen gewaarborgd blijven voor de toekomst. "Ook de tweede generatie en de derde generatie, ook van de veteranen, willen graag naar deze regio komen."