Instellingen

Gelderlanders in de knel door hoge terugvorderingen van het UWV

Willeke van 't Ende (links) in gesprek met Inge de Jager, presentatrice van In het Vizier van de Jager
Willeke van 't Ende (links) in gesprek met Inge de Jager, presentatrice van In het Vizier van de Jager © Omroep Gelderland

WEZEP - Verschillende Gelderlanders komen naar eigen zeggen onterecht financieel in de problemen door hoge terugvorderingen van het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie hebben zij jarenlang te veel aan uitkering ontvangen en moeten ze dat nu, inclusief een boete, terugbetalen. Tv-programma In het Vizier van de Jager sprak met enkele van die mensen en kon in één van die zaken helpen de terugvordering ongedaan te maken.

Update: woensdag werd bekend dat vorig jaar zo'n 1200 mensen een te hoge uitkering hebben gekregen van het UWV. De instantie gaat de bedragen niet terugvorderen, onder meer om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen. Volgens de Volkskrant is er 2,2 miljoen euro te veel uitbetaald door het UWV. IN sommige gevallen ging het om enkele honderden euro's per persoon, maar iemand zou ook 14.000 euro te veel hebben gekregen.

Barend van 't Ende werd in 2018 ziek. Hij bleek niet meer te kunnen werken en werd volledig afgekeurd door het UWV. Toch bleef hij niet stilzitten. "Ik wil niet alleen leven van gemeenschapsgeld, ik wil ook wat terugdoen." Dus ging hij een paar uurtjes per week bij een school kleine klusjes uitvoeren. "Drie keer per week een ochtend, en dan ook nog steeds met een lange pauze tussendoor, om bij te komen van wat ik net had gedaan."

Bekijk de reportage waarin Barends dochter vertelt wat haar vader is overkomen:

Gelderlanders in de knel door het UWV

Van 't Ende heeft daarover vanaf het begin met het UWV gecommuniceerd. Volgens de wet moeten extra inkomsten altijd gemeld worden, zodat de uitkering aangepast kan worden. De eerste drie maanden schommelde het maandelijkse bedrag dat hij ontving, daarna stabiliseerde dat. Tot hij in 2021 een brief ontving waarin hem verteld werd dat hij zijn inkomsten niet had gemeld, en dus per direct 10.000 euro te veel ontvangen inkomen terug moest betalen. "Maar dat geld heb ik niet", zei Van 't Ende in mei dit jaar.

Fout erkend, schuld kwijtgescholden

Na tussenkomst van In het Vizier van de Jager kreeg Van 't Ende deze zomer goed nieuws. "De 10.000 euro hoeven ze niet meer te betalen", vertelt dochter Willeke, die namens haar ouders spreekt. In een schriftelijke reactie zegt het UWV tegen Omroep Gelderland: "In dit geval is door de heer Van ’t Ende in het begin inderdaad gemeld dat er sprake was van een werkgever en zijn er ook inkomsten verrekend. Door een fout bij het UWV is deze informatie op een gegeven moment uit beeld geraakt en is de verrekening gestopt."

"Maar dat is niet wat het UWV tegen mijn ouders zegt", laat Willeke zien. In de brief aan haar ouders zegt het UWV dat beide partijen fouten hebben gemaakt, en dat de kwijtschelding gedaan wordt 'vanwege de onaanvaardbare consequenties die de terugvordering voor u als betrokkene heeft'. "Daarmee lijkt het nog steeds alsof het de fout van mijn vader is", zegt Willeke daarover. "En dat voelt heel erg oneerlijk."

Desondanks is de familie blij dat de 10.000 euro nu niet meer betaald hoeft te worden. "Daar zijn we In het Vizier van de Jager ook erg dankbaar voor, want zonder de media-aandacht was dit niet gebeurd", denkt Willeke.

Problemen met de Belastingdienst

Toch zijn de problemen nog niet verdwenen. "Doordat het UWV alle gegevens van mijn ouders met terugwerkende kracht heeft aangepast, komt nu de Belastingdienst om de hoek kijken. Nu hadden ze ineens minder huur- en zorgtoeslag moeten krijgen."

"En ook de gemeente Oldebroek denkt nu dat mijn ouders geen recht meer hebben op een korting op de afvalstoffenheffing. Als ik alle bedragen bij elkaar optel, moeten ze alsnog ineens meer dan 3000 euro terugbetalen. Bovendien krijgen ze nu minder huur- en zorgtoeslag dan eerst, terwijl de inkomsten inmiddels wel aangepast zijn door het UWV. Allemaal door die ene fout van het UWV. Mijn vader wordt dus keihard gestraft voor dat kleine bedrag dat hij per maand verdiende."

Andere voorbeelden

Het verhaal van Barend van 't Ende staat niet op zichzelf. Omroep Gelderland sprak onder meer met Chantal van Nuland uit Beneden-Leeuwen. Zij zou volgens het UWV zwart bijverdiend hebben, en moet liefst 50.000 euro terugbetalen. Zelf zegt ze niets te hebben bijverdiend, maar het UWV is onverbiddelijk en een rechter heeft de uitkeringsinstantie gelijk gegeven. Chantal is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Later vandaag wordt het verhaal van Van Nuland verder verteld op de site en app van Omroep Gelderland.

De voorbeelden van Barend en Chantal laten volgens Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP) zien 'hoe ziek het systeem is'. De partij heeft eerder dit jaar een meldpunt ingesteld waar honderden reacties op binnenkwamen. Volgens het Kamerlid moet het verboden worden dat het UWV dit soort sancties kan opleggen. "Dit soort hoge sancties opleggen is echt een aanslag op het leven van mensen."

Bij de redactie zijn diverse berichten binnengekomen van mensen die te maken hebben gekregen met hoge terugvorderingen van het UWV. In het tv-programma In het Vizier van de Jager, dat donderdagavond is te zien bij Omroep Gelderland, meer over deze zaken.

Heeft u een vergelijkbare ervaring? Deel het dan met onze redactie via inhetvizier@gld.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!