Nieuws

Nijmeegse Valkhofkapel onthult schilderingen voor keizer Karel V

Een restaurateur aan het werk in de Sint-Nicolaaskapel.
Een restaurateur aan het werk in de Sint-Nicolaaskapel. © ANP
NIJMEGEN - In de Sint Nicolaaskapel in Nijmegen zijn schilderingen zichtbaar gemaakt die in 1543 zijn aangebracht om de komst van keizer Karel V naar Nijmegen te vieren. De schilderingen zijn tevoorschijn gekomen bij de restauratie van het interieur van de kapel, een van de oudste stenen gebouwen van Nederland.
De Sint Nicolaas- of Valkhofkapel is gebouwd rond 1030 en was een deel van de palts die Karel de Grote op de heuvel van het Valkhof had gebouwd. De Valkhofburcht is in 1796 gesloopt toen Nijmegen stenen nodig had om huizen te bouwen, maar het stadsbestuur wist de kapel te redden. Het gebouw is nu een rijksmonument en is nog steeds als kapel in gebruik.
Kijk hier naar beelden van de restauratie:

Klus van een jaar

In de loop der eeuwen is er over de middeleeuwse schilderingen heen geschilderd en gekalkt. Ook hadden afbeeldingen te lijden onder een lekkend dak en kapotte ramen. De restauratoren hebben verflagen verwijderd, gebruikte materialen onderzocht, monsters genomen en lelijke reparaties weggewerkt. Ze waren onder begeleiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een jaar lang bezig met die klus.
Er is voor gekozen om de verschillende periodes waarin het interieur van de kapel is behandeld te laten zien. Zo zijn de binnenmuren van de kapel nu een zeldzame getuigenis van interieurafwerkingen in kerkelijke gebouwen door de eeuwen heen, aldus de gemeente.

Open dag

Burgemeester Hubert Bruls opent de gerestaureerde kapel donderdag. De Valkhofvereniging beheert het gebouw en houdt in oktober een open dag voor publiek.