Nieuws

Wie is wie in aanslagen Rivierengebied en afpersing fruithandel De Groot?

De uitgebrande woning in Hedel.
De uitgebrande woning in Hedel. © Meesters Multi Media
ARNHEM - Achttien verdachten zijn de afgelopen twee jaar opgepakt in verband met de aanslagen in het Rivierengebied. Aanslagen die vermoedelijk allemaal bedoeld zijn om fruithandel De Groot in Hedel onder druk te zetten. Voor de leek is het nauwelijks nog te volgen welke verdachte bij welke zaak past, en hoe het onderzoek vordert. We zetten alles nog eens op een rij.
Het begint met sms’jes. In mei 2019 stuurt een groep criminelen de eerste dreigende sms’jes naar de directie van fruithandel De Groot in Hedel. Daarin eisen zij op dringende toon een geldbedrag voor geleden schade in de drugshandel. Als daar niet snel aan wordt voldaan, volgen zware represailles. De familie De Groot loopt direct gevaar.
In deze zaak zijn vijf verdachten opgepakt, van wie er inmiddels vier bij gebrek aan bewijs weer op vrije voeten zijn. Alleen de hoofdverdachte zit nog altijd vast. Dat is Ali G. uit Bussum. Justitie ging er destijds op basis van telefoongegevens vanuit dat hij het brein was achter de sms’jes. Het onderzoek in die zaak loopt nog.

Adressenlijst op straat

In het najaar van van 2019 troffen de verdachten in hun strafdossier een adressenlijst aan van medewerkers en ex-medewerkers van De Groot. Die lijst was er door een medewerker van het Openbaar Ministerie (OM) per ongeluk bijgevoegd. Vanuit de gevangenis belandde de lijst al snel op straat. Justitie gaat ervan uit dat er op basis van die lijst aanslagen zijn gepleegd in het Rivierengebied.
De tekst gaat verder onder de foto
Politie op het terrein van fruithandel De Goot in Hedel.
Politie op het terrein van fruithandel De Goot in Hedel. © Bart Meesters

Nog maar het begin

De problemen in het Rivierengebieden eindigen niet na de eerste aanhoudingen. Begin 2020 legt een man uit IJsselstein een handgranaat bij een appartementencomplex in Kerkdriel. Die gaat niet af. De politie komt de man en een handlanger op het spoor.
De handgranaatlegger is inmiddels dit voorjaar bij de rechtbank in Arnhem in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Dat was overigens niet alleen op basis van de handgranaat die hij in Kerkdriel had geplaatst, maar ook omdat hij dreigende sms’jes naar de directie van De Groot stuurde. Zijn zaak komt nog deze maand voor in hoger beroep aan het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
De tekst gaat verder onder de foto
De handgranaat die werd gevonden in Kerkdriel.
De handgranaat die werd gevonden in Kerkdriel. Omroep Gelderland © Bart Meesters

Voorbode van meer aanslagen

De handgranaat was een voorbode voor meer ellende. In zomer, najaar en winter 2020 volgen nog talloze aanslagen en pogingen daartoe, gericht tegen De Groot. Vaak zijn de doelwitten terug te vinden op de adressenlijst die bij criminelen belandde, met als tragisch dieptepunt een brandbom bij een woning in Hedel. Het hele pand gaat in vlammen op.
In dat onderzoek zijn acht verdachten opgepakt, onder wie ook de man - Ali A. - die al in het begin betrokken zou zijn geweest bij de sms’jes aan De Groot. Hij is mede opgepakt omdat de politie een undercoveractie op een van de verdachten in deze groep heeft uitgevoerd. Deze groep komt dinsdag 7 september voor de rechter. Waarschijnlijk zal hun zaak volgend jaar februari inhoudelijk behandeld worden.
De tekst gaat verder onder de foto
Een aangestoken woningbrand in Hedel behoort ook tot de reeks incidenten.
Een aangestoken woningbrand in Hedel behoort ook tot de reeks incidenten. © Meesters Multimedia

Nóg een rechtszaak

De rechters hebben het er maar druk mee, want er is nóg een zaak. Op 5 juni dit jaar hield de politie vier mannen aan op de A2. Die mannen worden ervan verdacht dat zij diezelfde dag een brandbom hebben afgeworpen bij een woning in Tiel. Ook zou een van hen mee hebben gewerkt aan een beschieting van een woning in Waardenburg. Deze rechtszaak bevindt zich nog in een pril stadium.
De woning aan De Kogge in Tiel.
De woning aan De Kogge in Tiel. Marco van Deick/ Persbureau Heitink © Meesters Multimedia