Nieuws

Vier verdachten aanslagen Rivierengebied vandaag voor rechter

De verdachten probeerden brand te stichten aan De Kogge in Tiel.
De verdachten probeerden brand te stichten aan De Kogge in Tiel. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Vier mannen moeten woensdag voor het eerst in de rechtbank verschijnen. Het OM verdenkt ze van aanslagen in het Rivierengebied. Het gaat om het werpen van een brandbom tegen een gezinswoning in Tiel in juli, plus handel in munitie. Een lid van het viertal wordt daarnaast berecht voor het beschieten van een woning in Waardenburg, in mei. De aanslagen zouden mogelijk gericht zijn tegen fruithandel De Groot.
De politie arresteerde het viertal in de nacht van 4 op 5 juni op de A2 bij Tiel. Het OM verdenkt het kwartet ervan even eerder een bezoek te hebben afgelegd aan De Kogge in Tiel. Daar zouden ze een brandbaar object tegen de gevel van een woning hebben gegooid. Een gezin lag op het moment in de woning te slapen.
Met enig geluk is deze familie groter onheil bespaard gebleven, want de brandbom is de woning nooit binnen gekomen. Wel heeft er buiten nog even een felle brand gewoed. Een voordeur, een kozijn en de voorgevel raakten daarbij beschadigd.

Geweldsincidenten stopten niet

Hedel en omstreken werd in mei dit jaar opnieuw opgeschrikt door beschietingen en brandstichting. De schok was groot, omdat de politie en de bevolking van het Rivierengebied met het idee leefden dat soortgelijke geweldsincidenten zouden zijn gestopt met de arrestatie van een groep verdachten aan het einde van 2020.
Vanaf mei 2019 hebben zich in de regio inmiddels meer dan twintig gewelddadige incidenten voorgedaan. Delen van de gemeente Maasdriel vormen daarom tot zeker 1 december een veiligheidsrisicogebied. De politie mag er onder meer extra fouilleren.
De aanslagen waren allen gericht op medewerkers- en ex medewerkers van fruithandel De Groot - hoewel in sommige gevallen het verkeerde pand werd getroffen. Inmiddels lopen er - inclusief de zaak die woensdag van start gaat - drie rechtszaken. Het bedrijf in Hedel vormt het mikpunt van criminelen sinds er op het terrein in mei 2019 een grote drugsvondst is gedaan.

Beschieting woning

Een bron rondom het onderzoek meldt Omroep Gelderland dat het viertal dat woensdag voorkomt, op heterdaad is betrapt nadat de politie olie- en wasbenzinesporen vond in de wagen waarin zij op de A2 werden aangehouden. Die sporen zouden te linken zijn aan het verbrande materiaal dat is gevonden bij de woning in Tiel.
Een van de vier verdachten staat ook terecht voor een ander feit. Hij zou betrokken zijn bij de beschieting van een woning in Waardenburg in de nacht van 15 op 16 mei, dit jaar. En hij zou ook illegaal in het bezit zijn geweest van munitie.
De vier verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden voor het in het bezit hebben van de materialen waarmee ze de brandbom hebben samengesteld.