Instellingen

Eerste Afghaanse evacués komen aan in Heumensoord

Opvangkamp Heumensoord in opbouw afgelopen week.
Opvangkamp Heumensoord in opbouw afgelopen week. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De eerste evacués komen dinsdagmiddag aan in opvanglocatie Heumensoord. Het gaat om zeventig Afghaanse evacués die verhuizen van het Marine Etablissement in Amsterdam naar de noodopvang in het natuurgebied tussen Nijmegen en Malden.
De vluchtelingen worden in de loop van de middag verwacht, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ze zijn de eerste bewoners van het kamp dat in de bossen is opgebouwd. In Heumensoord heeft Defensie paviljoens neergezet voor de opvang van maximaal duizend mensen.
Defensie stelde vorige week verschillende legerterreinen beschikbaar voor de noodopvang van de vluchtelingen uit Afghanistan. Maar van een aantal terreinen, zoals het Marine Etablissement Amsterdam en legerplaats Harskamp op de Veluwe, was al meteen bekend dat de evacués daar niet lang konden blijven. Defensie heeft die terreinen zelf nodig.

Welcome to Nijmegen

In Heumensoord was in 2015 ook een tentenkamp als noodopvang voor met name Syrische asielzoekers. Normaal gesproken zet Defensie op het terrein elk jaar neer waar de militaire deelnemers aan de Vierdaagse verblijven en slapen.
Nijmegen lijkt de evacués met open armen te ontvangen. Bij de initiatiefgroep Welcome to Nijmegen, die in 2015 is opgericht, stromen de aanmeldingen van vrijwilligers binnen. Ook oproepen van het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk voor vrijwillige hulp hebben succes.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!