Nieuws

Nijmegen voert zelfbewoningsplicht in

Een huis.
Een huis. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - In Nijmegen komt zo goed als zeker een zelfbewoningsplicht. Het college heeft de plannen daarvoor uitgewerkt. De raad stemde vorig najaar al voor de plicht die bewoners van middeldure woningen moet beschermen tegen speculanten. Er komt onder bepaalde voorwaarden ook een anti-speculatiebeding bij de doorverkoop van huizen.
Doel van de gemeente is extra steun voor doelgroepen die hulp nodig hebben op de woningmarkt. Dat zijn de één- en tweepersoonshuishoudens, starters, lage en middeninkomens, studenten, ouderen en mensen met een hulpvraag.

Plicht voorkomt achter het net vissen

Het college stelt dat het in de huidige woningmarkt moeilijk is om voldoende middeldure koopwoningen te bouwen. “In deze situatie moeten we voorkomen dat woningzoekenden bij het kopen van een woning bij de onderhandelingen het afleggen tegen beleggers die dezelfde woning willen kopen om deze vervolgens te verhuren. Het invoeren van een zelfbewoningsplicht voorkomt dit.”
Een zelfbewoningsplicht houdt in dat de koper verplicht is zelf zijn huis te gaan bewonen en dat het niet toegestaan is om de woning te verhuren. Bij doorverkoop tijdens de duur van de zelfbewoningsplicht wordt de opvolgende koper voor de resterende tijd van de zelfbewoningsplicht ook verplicht zijn huis zelf te gaan bewonen. Nijmegen hanteert een termijn van vijf jaar, langer acht het college niet realistisch en juridisch onhoudbaar. De grens die het college aanhoudt is die van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), in 2021 ligt die op 325.000 euro.

Woningschaarste aantonen

Er is een verschil tussen grond van de gemeente die wordt verkocht voor woningbouw en grond die niet van de gemeente is, maar die via een bestemmingsplanwijziging wordt aangewezen voor woningbouw. In het tweede geval kan het ingewikkelder zijn om de zelfbewoningsplicht op te nemen omdat dat in strijd kan zijn met het recht op vrije vestiging en vrij verkeer van kapitaal. De gemeente moet dan aanvoeren dat er woningschaarste is. Momenteel geldt dat voor huizen tot 280.000 euro.
Er komt ook een anti-speculatiebeding voor huizen die zijn gebouwd op grond door de gemeente is verkocht aan de projectontwikkelaar. Dat houdt in dat eventuele meerwaarde van de woning tot vijf jaar na aankoop geheel of gedeeltelijk aan de gemeente moet worden betaald.