Nieuws

Zó komt de Borculose cycloon van 1925 weer tot leven

Daan uit Arnhem brengt cycloon Borculo uit 1925 tot leven
Daan uit Arnhem brengt cycloon Borculo uit 1925 tot leven © Omroep Gelderland
ENSCHEDE - Ze zijn nog druk bezig om de puntjes op de i te zetten. Daan van Leeuwen en Bram Scholten zijn al een half jaar bezig om een Virtual Reality Experience te maken van de cycloon die in 1925 Borculo verwoestte. Straks kunnen mensen de legendarische storm herbeleven. Maar eerst moet de installatie helemaal klaar zijn, inclusief windmachine, VR-bril en een podium.
Helemaal verscholen in het oude ziekenhuis in Enschede zit het XR-Lab van Saxion Hogescholen. Dit is een werkplek waar studenten experimenteren en het prototypen ontwikkelen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar nieuwe mediatechnologieën en belevingen. Daan en Bram volgen allebei de opleiding Creative Media and Game Technologies.

Veldonderzoek om dicht bij realiteit te komen

Het afgelopen half jaar stond voor hen in het teken van het ontwikkelen van de VR-Experience. "We zijn eerst naar Borculo geweest", vertelt Daan. "De stijl van de gebouwen die er destijds waren, die stijl is er nu nog. Dus daar hebben we goed naar gekeken. Daarnaast hebben we de tentoonstelling over de cycloon in het Brandweermuseum bekeken."
En daarna gaan hij, Bram en zes andere studenten aan de slag. Hoe kun je een cycloon voelen en beleven? "De mogelijkheid om die cycloon te ervaren, die is er niet meer. Maar met alle huidige technieken kunnen we wel heel dicht bijkomen." Daarvoor wordt van alles uit de kast getrokken. Er wordt software gebouwd die laat zien hoe de mooie zonnige augustusdag in 1925, plotseling veranderde in een ramp voor Borculo.
"Het is 3D-modellen maken, het is effecten maken: de regen, de bladeren die van de bomen waaien. Het is zaak om alles zo realistisch mogelijk na te bootsen, zodat je het gevoel krijgt dat je er bent. We hebben bijvoorbeeld heel veel brieven van mensen gelezen die destijds hebben opgeschreven wat ze meemaakten."
De wolken zijn daarbij van groot belang, zegt Daan. "Die geven je het gevoel van angst, ze intimideren." Maar die hadden nog wel iets mooier gemogen", lacht hij.

Alleen beelden brengen cycloon niet tot leven

Je zou nu kunnen zeggen: als je een Virtual Reality bril opzet en je de beelden bekijkt, dan sta je al in het Borculo van 1925. Maar alleen met beeld ben je er niet als je echt iets wilt beleven. En daarom hebben de studenten meer bedacht: er staat een houten podiumpje met een balustrade: het balkon in de VR-beleving. In het houten podium zitten zogenoemde B-Shakers. Deze zorgen ervoor dat de grond onder je trilt. En bij een cycloon hoort ook wind. Een megagrote waaier staat naast het balkon. Het enige dat mist is de regen.

Voorlopig nog niet in het museum

Toch zijn de makers al heel blij: "Het is gaaf geworden", zegt Daan. "Je voelt de trillingen, de wind. En natuurlijk is het nog gaver omdat we het zelf gemaakt hebben." Het gaat om een prototype en is niet klaar voor het museum: "Nee dan moet er nog wel iets gebeuren", zegt Matthijs van Veen, projectleider bij het XR-Lab. "Je moet dan denken aan veiligheid, hygiëne en een nog mooiere uitwerking van de animaties."
In Borculo zijn ze nu aan het kijken of er geld vrijgemaakt of ingezameld kan worden om de experience daadwerkelijk in het museum te krijgen. "Stel het geld is er morgen, dan duurt het nog zeker een half jaar tot een jaar voor alles ook daadwerkelijk af is."