Nieuws

Kamerleden praten in Oldebroek en Elburg over designerdrug 3MMC

In beslag genomen 3-MMC.
In beslag genomen 3-MMC. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Tweede Kamerleden van VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP waren dinsdag in Oldebroek en Elburg om daar te spreken over 3-MMC en andere designerdrugs. Binnenkort vergadert de Tweede Kamer over een eventueel verbod op de werkzame stoffen in drugs. 3-MMC is volgens burgemeesters in de regio een groot probleem, en dus spraken de Kamerleden vandaag met politie, verslavingsdeskundigen, jongerenwerkers en ervaringsdeskundigen over de drugs.
De politici kwamen naar de Noord-Veluwse gemeenten op uitnodiging van burgemeesters Tanja Haseloop en Jan Nathan Rozendaal. Die overhandigden begin juni namens meer dan 70 burgemeesters uit Oost-Nederland een brandbrief in Den Haag. Volgens de burgemeesters moet een verbod op designerdrugs zo snel mogelijk worden ingevoerd. Haseloop en Rozendaal boden destijds gelijk aan dat de Kamerleden ook welkom waren in hun gemeenten, om ter plekke te zien en horen waarom zo'n verbod noodzakelijk is.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Tweede Kamerleden in Oldebroek en Elburg in gesprek over designerdrug 3MMC
Om dat duidelijk te maken, konden de politici dinsdagmiddag met allerlei mensen in gesprek. Zo waren de ouders van Gerjan van 't Hul aanwezig. Hun zoon stapte in oktober 2020 uit het leven, na het gebruik van 3-MMC. Zij vertelden aan de Kamerleden hoe hun roep om hulp in de periode voorafgaand aan dat verschrikkelijke moment nooit werd opgepikt door de instanties.

Anderen waarschuwen

"Als je dat hartverscheurende verhaal van die ouders weer tot je door laat dringen, dan besef je toch dat we geen tijd moeten verdoen", zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij daar over. Ook PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann was onder de indruk van het verhaal. "Ik luister daar ook als moeder van drie kinderen naar, en dan is het zó belangrijk dat deze mensen anderen willen waarschuwen hoe schadelijk deze drugs zijn."
Ook oud-gebruikers deden hun verhaal, net als jongerenwerkers en zorgverleners van Tactus Verslavingszorg. Die laatsten vertelden aan de Kamerleden dat ze steeds meer jongeren zien die verslaafd zijn aan 3-MMC. "Maar dat is in de cijfers nog niet genoeg terug te zien, omdat de meesten in eerste instantie behandeld worden voor de psychoses die ze door de drugs krijgen, en niet voor hun verslaving", legde jongerenwerker Daan Jongeling uit.

Cijfers nodig voor onderbouwing

Toch vind Kathmann het belangrijk dat er cijfers komen over het probleem van 3-MMC. "Ik spreek namelijk ook mensen die een keer in de maand 3-MMC gebruiken, en die dus niet verslaafd zijn. Als we wetgeving willen doorvoeren, waarin we iedereen verbieden om dit soort drugs te gebruiken, dan hebben we wel cijfers nodig om dat te onderbouwen."
Burgemeester Rozendaal vindt, net als Jongeling, dat die cijfers niet representatief zijn. "Als je landelijk kijkt, omvat 3-MMC misschien maar een klein deel van de totale verslavingszorg. Maar hier in het oosten van het land is het op dit moment één van de grootste problemen die we tegenkomen." 3-MMC wordt binnenkort verboden, maar de burgemeesters hopen ook op een verbod op de werkzame bestanddelen van drugs. "Voor je het weet heb je 8-MMC, of 12-MMC", zegt Haseloop daarover. "En dan moet er opnieuw een verbod komen." Volgens een medewerker van Tactus zijn er op dit moment al zo'n vijftig alternatieven in omloop, die nog wel legaal zijn als 3-MMC binnenkort verboden is.
Voor Van der Staaij was de boodschap duidelijk. "We moeten echt snel die wetgeving doorvoeren", is zijn conclusie. "En niet denken dat dit nog wel even op de stapel kan blijven liggen, omdat het probleem nog niet in Rotterdam of Amsterdam is doorgedrongen. Het wetsvoorstel is er al, en dit demissionaire kabinet laat op andere gebieden zien genoeg geld vrij te kunnen maken. Dan moeten we dat hiervoor ook regelen."

Gemeenschappen ontwricht

Ook Kathmann vindt dat de Tweede Kamer snel door moet pakken. "Het is duidelijk dat hier hele gemeenschappen ontwricht worden door deze drugs, dan moeten we de burgemeesters ook ruimte geven om daar iets tegen te doen. En we moeten inzetten op preventie, want al het geld daarvoor is de afgelopen tien jaar wegbezuinigd."
In september debatteert de Tweede Kamer weer over designerdrugs.