Nieuws

Kraaien snoepen volop van peren na jachtverbod

Fruitteler Geert Berben toont de pikschade aan zijn peren.
Fruitteler Geert Berben toont de pikschade aan zijn peren. © Omroep Gelderland
DEEST - Veel agrariërs zitten met hun handen in het haar nu plotseling het afschieten van onder meer kraaien, konijnen en vossen in Gelderland is verboden. Er is volgens de rechter niet goed onderbouwd waarom deze dieren afgeschoten zouden moeten worden. Maar fruittelers ondervinden nu aan den lijve welke schade zij veroorzaken.
Met veel chagrijn haalt Geert Berben de afgelopen tijd de aangepikte peren uit de toppen van zijn perenbomen aan de Kweldam in Deest. De schade door kraaien is twee weken na het plotselinge jachtverbod al enorm toegenomen, stelt hij. En het levert veel extra werk op. Als de beschadigde peren niet weggehaald worden dan gaan ze rotten en daarbij steken ze ook andere peren aan.
"Normaal gesproken is de schade nihil", zegt Berben. "De kraaien moeten actief bejaagd worden om schade te beperken. Nu zitten we al op een paar procent: twee à drie peren op een boom van honderd. En het duurt nog drie weken voordat ze worden geoogst. De schade loopt alleen maar op. Dus er moet echt iets gebeuren. Wij telen een product voor de consument en niet voor de vogels."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Kraaien snoepen volop van peren na jachtverbod

'Niks meer aan te doen'

Normaal gesproken zou Berben dan jager Mark Jacobs van de wildbeheereenheid Wijchen en Waal bellen . Maar dat heeft nu geen zin. "We hebben geen vergunningen meer dus we kunnen daar niks meer aan doen op dit moment", reageert Jacobs.

Noodzaak jacht niet onderbouwd

Van de zwarte kraai die met name de perentelers plaagt, zijn er het vorige jachtseizoen in Gelderland ruim 23.000 gedood. Volgens de Faunabescherming die de rechtszaak aanspande, kan verjagen ook op een andere manier. De rechter geeft aan dat deze stelling in ieder geval beter onderzocht had moeten worden.
Volgens Jacobs is het effect van methoden zoals linten, vogelverschrikkers en knalapparaten zonder afschot maar heel beperkt. "Een kraai is heel slim", zegt hij. "Die heeft dat meteen in de gaten. Afschot, daar zijn ze natuurlijk bang voor. Een kraai is vaak in een groep en die groep gaat weg als er onveilige situaties zijn. Als je er één schiet, houd je daar een grotere groep mee weg."

Schade melden

Sinds het besluit om de vrijstelling voor het jagen op acht diersoorten in te trekken, krijgt hij veel telefoontjes van verontruste agrariërs die de schade aan hun gewassen zien toenemen. Hij heeft momenteel eigenlijk maar één advies. "Ik roep ze op om de schade te melden. Zorg dat je zoveel mogelijk meldt en dat goed in beeld is hoeveel het nu werkelijk betreft."

LTO verwacht miljoenenschade

Want ook die schade is een van de belangrijke argumenten waarom de vrijstellingen zijn ingetrokken: er is niet aangetoond hoeveel schade deze dieren veroorzaken. Volgens Hans van Beuzekom van LTO Noord loopt de schade alleen in de fruitteelt al in de miljoenen.
Hij vindt het een absurde situatie. "Het kan wel een jaar duren", zegt de LTO-voorman. "Voordat we allemaal dossiers opgebouwd hebben moeten we dan eerst lijdzaam toe gaan kijken hoe onze gewassen aangetast worden. Zodat we dan aan de rechtbank kunnen laten zien dat die schade er is. Dat is gewoon krankzinnig."
Voor Berben is het vooral belangrijk wie die schade gaat vergoeden. Want doordat er vrij gejaagd mocht worden op deze dieren, is daar geen regeling voor. "We kennen dit niet als bedrijfsrisico omdat het een nieuwe situatie is dat de kraai niet bejaagd wordt", zegt hij. "Ik verlies zoveel product en met de kleine marges die er zijn kunnen wij dat als fruittelers niet dragen."