Nieuws

Schoolvoorzitter baalt van bemoeienis Kamerleden bij online onderwijs

Mbo-instelling gaat deels permanent onlineonderwijs geven
Mbo-instelling gaat deels permanent onlineonderwijs geven © Pixabay
EDE - ROC A12 in Ede is een van de mbo-instellingen die hebben besloten een deel van het onderwijs permanent online te gaan geven. Politiek Den Haag is daar niet blij. Jan Jacob van Dijk, voorzitter College van Bestuur van de koepel waaronder ROC A12 valt, is daar "buitengewoon verbaasd" over.
Paul van Meenen, Tweede Kamerlid van D66, zei maandag: "Er bestaat geen les of lesstof die net zo goed of beter online gegeven kan worden. Goed onderwijs vraagt nabijheid." Ook Kamerlid Peter Kwint van de SP vindt dat de minister moet voorkomen dat onlineonderwijs algemeen wordt.
"De politiek gaat over wat wij moeten onderwijzen. Wij gaan over hoe we dat doen", stelt Van Dijk. Volgens hem kan het niet zo zijn dat de politiek gaat bepalen hoe een school onderwijs moet gaan geven.

'Logische keuze'

De keuze om deels permanent onlineonderwijs te gaan geven is volgens Van Dijk een logische: "Online communiceren wordt steeds belangrijker. Dus moeten studenten leren omgaan met online communiceren. Wij kijken daarom naar mogelijkheden om online onderwijs te geven."
"Je ziet het ook op de arbeidsmarkt. Daar wordt zeer veel online overlegd. Dat gaat niet meer weg", denkt Van Dijk.
Hij verwacht dat afhankelijk van team en opleiding maximaal 20 procent van een vak online zal worden gegeven. "De praktijkvakken zijn lastig. Maar theorie en bijvoorbeeld Nederlands en Engels kan wel. Burgerschap ook deels, maar discussiëren moet in de klas. Het gaat erom welke manier het handigst en het meest verantwoord is."

Opnames

Van Dijk ziet ook een extra voordeel van onlineonderwijs: "Het kan worden opgenomen, zodat studenten het terug kunnen kijken. En sommige studenten zijn fysiek niet in staat lange dagen op school te maken."
"Het onderwijs blijft wel voor het overgrote deel fysiek. Studenten blijven dus gewoon op school komen", benadrukt Van Dijk.