Nieuws

Harry Sacksioni sluit gestolen gitaar na bijna vijftig jaar weer in de armen

Harry Sacksioni is herenigd met zijn gitaar.
Harry Sacksioni is herenigd met zijn gitaar. © privé
LIENDEN - In 1972 kwam gitarist Harry Sacksioni na een optreden thuis en ontdekte dat een raam van zijn woning was ingeslagen. Zijn geliefde Gretsch gitaar bleek gestolen. Nu bijna vijftig jaar later heeft hij zijn instrument terug. "Ik deed de deur open en toen stond er iemand met de gitaar voor mijn deur. Dan weet je niet wat je overkomt", vertelt de gitarist uit Lienden.
In 1972 had hij de gitaar gebruikt voor het maken van een paar opnames voor een plaat. "Ik heb er niet op gespeeld op het podium." Op de dag dat de gitaar uit zijn huis verdween, hadden Harry en zijn vrouw net bezoek gehad van een Duitse vriend. Hij verdenkt deze man zijn gitaar te hebben ontvreemd. "Het bezoek was erg leuk, maar daarna hebt ik hem nooit meer kunnen bereiken. Dan weet je wel genoeg", zegt de gitarist.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Harry Sacksioni sluit gestolen gitaar na bijna vijftig jaar weer in de armen

Belabberde staat

Degene die nu het instrument retourneerde was niet deze vermeende dief. De persoon wilde volgens Harry Sacksioni niet zeggen hoe hij aan de gitaar kwam. "De gitaar was in belabberde staat. Alle elektronica was geoxideerd. Ik ga er morgen mee naar de gitaarboer, iemand die ontzettend veel verstand van deze gitaren heeft en die gaat hem helemaal reviseren." Harry verwacht dat hij de gitaar in de oorspronkelijke staat weer terugkrijgt.

'Prachtig symbool'

Als het lukt om hem helemaal goed te krijgen, dan is Harry er honderd procent zeker van dat hij er weer op gaat spelen. "Als het de gitaarboer in een maand lukt om hem op te knappen, dan ga ik erop spelen in mijn aankomende jubileumtour. En dat is helemaal bijzonder, want ik treed vijftig jaar op en die gitaar is bijna vijftig jaar niet bij me geweest en dan is het prachtig symbool om hem dan ook te bespelen in dat jubileumprogramma."
Dat betekent heel veel voor Harry. "Een gitaar die een bepaald karakter heeft, kun je goed gebruiken voor bepaald soort nummers. Op het moment dat het geluid en wat je wilt horen klopt, dan ben je zielsgelukkig."
Harry Sacksioni vertelt over zijn gestolen gitaar.