Nieuws

Koor uit Heerde herdenkt na anderhalf jaar negen doden

Koor uit Heerde herdenkt na anderhalf jaar negen coronadoden
Koor uit Heerde herdenkt na anderhalf jaar negen coronadoden © Omroep Gelderland
HEERDE - Anderhalf jaar geleden kwamen ze voor het laatst bij elkaar. De mannen van het koor de Lofzang uit Heerde. Sindsdien is er veel gebeurd. Negen van de zo'n negentig leden stierven, een groot deel van hen aan de gevolgen van corona. Gisteravond om 19.45 uur, de tijd van de wekelijkse repetitie, werden in het bijzijn van familieleden hun koorgenoten herdacht in de Johanneskerk.
Het is een indrukkwekkende bijeenkomst, vooral als Rein Mulder de negen mannen bij naam noemt die omkwamen. Hun sterfdata liggen dicht bij elkaar. De mannen waren vaak jarenlang lid van het koor, een enkeling meer zelfs meer dan veertig jaar. Twee van de leden waren inmiddels rustend lid. Foto voor foto, naam voor naam komen ze voorbij. Mannen die wekelijks naar Heerde togen om daar samen te zingen. Aan de zakdoekjes te zien worden ze gemist door hun partners en kinderen die ook in de kerk zitten.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
'We gaan de mannen zeker missen'
Martin Eikelboom spreekt als voorzitter de aanwezigen toe "Ziekte en dood gingen rond in de wereld. In ons land, in ons dorp en in ons koor. Wij willen deze avond stilstaan bij hen die ons ontvielen. Bij ons mannenkoor zingen we bij een eerste repetitie na een overlijden altijd het lied 'Gedenk aan mij'."
Het koor zingt vanavond niet, een aantal van hun nummers wordt van een cd afgespeeld. De leden hebben hun koorkleding aan. Het zwarte kostuum met donkerrode strik dat ze normaal bij optredens dragen. Soms neuriën ze voorzichtig een lied mee. Hun dirigent, Jacob Schenk zingt een aantal lofliederen, die gaan over afscheid nemen, over de liefde voor Jezus en hoop.
Het voltallige koor.
Het voltallige koor. © Henri van Beek

Volgende week weer repetities

Volgende week maandag zal het koor weer repeteren, op anderhalve meter afstand. Een spannende avond, voor het eerst zingen ze zonder hun vrienden, maar ook omdat al anderhalf jaar de stembanden niet echt zijn getraind.
Eikelboom kijkt er enorm naar uit. Zijn ogen glimmen als hij aan volgende week denkt: "We hoopten vorig jaar oktober al te beginnen, dat ging toen niet. Nu het bijna zover is kijk ik er enorm naar uit. Eindelijk weer samen zingen en met het lied onze Heer prijzen." Als alles volgens plan verloopt zal het koor deze winter ook weer optreden.
De gemeente Heerde werd hard geraakt tijdens de coronacrisis. Vorig jaar maakte Omroep Gelderland daar dit document over.