nieuws

Blijft Laren wel Laren als er ruim 150 woningen bij komen?

Inwoners uit Laren laten zich bijpraten over de woningbouwplannen
Inwoners uit Laren laten zich bijpraten over de woningbouwplannen © Omroep Gelderland
LAREN - De gemeente Lochem gaat tot 2030 ruim 1300 woningen bijbouwen. Dat gebeurt niet alleen in de hoofdkern Lochem, maar in alle dorpen komen woningen. Per kern zijn er nu plannen voor de locaties van woningen. Inwoners kunnen de plannen de komende tijd bekijken en hun mening geven.
Dat inwoners geïnteresseerd zijn in de woningbouwplannen blijkt wel uit de opkomst. "Ik wil graag geïnformeerd worden over de plannen", zegt Henk Veltkamp. Hij woont in Laren en zit ook in de dorpsbelangenvereniging Wakker Laorne. "Persoonlijk vind ik drie locaties wel iets te veel voor dit dorp".
In Laren wordt nu gekeken of er 150 woningen extra gebouwd kunnen worden, verdeeld over drie locaties aan de randen van het Achterhoekse dorp. Met de 26 woningen die al op papier staan voor Laren en buurtschap Exel zijn dat er dus zo'n 180. Veltkamp vraagt zich af het wel goed is voor de mensen die straks hun huis willen verkopen: "Ik denk dat het een grote invloed op de huizenprijzen gaat hebben.

Bouwen voor eigen inwoners?

Daarnaast vraag ik me af of we niet heel veel mensen uit het westen naar Laren trekken?" André Roosken van de gemeente Lochem legt uit wat de plannen zijn. "Wat we nu zien is dat de behoefte gewoon enorm groot is, zeker onder jongeren. En of je deze woningen ook echt bouwt voor de mensen uit het dorp, dat is wel een lastige vraag. Ook Bertus van der Wal vraagt zich dat af: "Laren blijft Laren niet meer op deze manier."

'Straks is het anders'

Van der Wal maakt zich grote zorgen over zijn eigen situatie: "Ik kijk nu uit over weilanden en tot voor kort keek ik nog naar de koeien die daar stonden de grazen. Straks is dat heel anders." Een van de beoogde locaties, Laren Noord, komt pal voor zijn deur. "Maar ik begrijp het wel, want er zijn woningen nodig en ik wil het ook niet tegenhouden, maar mijn uitzicht is straks niet meer wat het geweest is. En je weet ook niet of over zeven jaar de vraag nog net zoals is als nu."

Nog verschillende bijeenkomsten

Niet alleen in Laren zijn informatiebijeenkomsten waar de plannen besproken worden. In elke kern zijn de komende week informatie-avonden. Op de website van de gemeente Lochem is meer informatie te vinden. Tot 10 september kunnen inwoners uit de gemeente Lochem laten weten wat ze van de plannen vinden.
Het duurt overigens nog wel even voor alle processen doorlopen zijn en de honderden woningen daadwerkelijk gebouwd gaan worden. De schop gaat niet eerder dan 2023 de grond in.