Instellingen

Boks, elleboogje of toch een stevige handdruk... wat te doen?

Deze jonge mannen geven elkaar een boks.
Deze jonge mannen geven elkaar een boks. © Omroep Gelderland

ZUTPHEN - Op je eerste werkdag na de vakantie is daar die nieuwe collega. Bij het voorstellen kijk je elkaar schaapachtig aan. Ga je haar een hand geven? Zwaaien op afstand? Een boks? Nu veel mensen gevaccineerd zijn, lijkt de handdruk wel weer te kunnen. Maar is dat ook echt zo en vindt die nieuwe collega dat ook?

Ruben Dummer, gedragspsycholoog bij Duwtje, herkent de ongemakkelijkheid. "Je voorstellen aan iemand zonder hand blijft toch vreemd voelen en ik heb het vermoeden dat de handdruk heel snel weer normaal is. Een hand schudden voelt fijn, een zekere vorm van contact. Het is netjes, het is ons aangeleerd en het is een sociale norm."

Het is verstandig om toch nog even afstand te houden. Bekijk de video.

Boks, elleboogje of toch een stevige handdruk... wat te doen?

Drie zoenen verdwijnen

Iets wat Dummer niet zo snel ziet terugkomen zijn de beruchte drie zoenen op de wang onder bijvoorbeeld collega's. "Veel vrouwen hebben moeite met de verjaardags- of nieuwjaarszoenen op de werkvloer."

Andere vormen van contact komen daarvoor in de plaats. Hygiëne speelt daar zeker in mee. "Je ziet dat mensen nu wel al wat meer het contact zoeken met bijvoorbeeld een boks. Je maakt toch even contact, hoeft niet een rare armbeweging te maken zoals als je elkaar een elleboog wil geven. En je houdt je hand gesloten, je bokst met de buitenkant van je hand. Terwijl je met de binnenkant van je hand en vingers bijvoorbeeld lichtknopjes indrukt of deurklinken aanraakt. Een boks voelt hygiënischer."

Oude normaal

Dummer denkt dat we redelijk snel weer wennen aan het 'oude' normaal. "We hebben als mens toch behoefte aan een zekere mate van lichamelijk contact. En je went er snel weer aan. Denk maar aan de beelden van volle voetbalstadions. Dat voelt heel eng nog. Maar je zal merken dat als je er zelf een paar keer aan bent blootgesteld dat het ook wel weer snel went. Langzaam gaan we weer terug naar het dichter op elkaar staan en werken dus."

Welke nieuw gedrag blijft wel? Dat is het thuiswerken. We hebben gezien dat dat een prima manier van werken is. "Thuiswerken is een nieuwe gewoonte geworden". aldus de gedragspsycholoog.

Virus nog steeds aanwezig

Maar als het aan hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss ligt, houden we nog even afstand. "Corona is nog niet weg. Sterker nog, op dit moment zijn de coronawaardes in het riool op het hoogste punt ooit. Dus er is nog geen reden om terug te vallen op oude gewoontes."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!