Nieuws

Buitenlandse hackers maken personeelsdossiers provincie Gelderland buit

De hackers opereerden vanuit het buitenland.
De hackers opereerden vanuit het buitenland. © Omroep Gelderland (archief).
ARNHEM - Buitenlandse hackers hebben bij een digitale inbraak bij een extern bedrijf de personeelsgegevens van provincie Gelderland buitgemaakt. Dat blijkt uit forensisch onderzoek, meldt de provincie maandag.
De provincie is rond 18 augustus slachtoffer geworden van een hack bij een extern ICT-bedrijf. Er is toen ook aangifte gedaan. Inmiddels is duidelijk dat er daarbij daadwerkelijk personeelsdossiers van de provincie zijn gedownload. Het digitale spoor leidde onderzoekers naar het buitenland.

Geen contact opgenomen met personeel

Experts vermoeden dat de diefstal van de personeelsdossiers 'bijvangst' is geweest. De hackers hebben namelijk geen contact met de provincie of medewerkers opgenomen, aldus de provincie. Onduidelijk is op welke gegevens de hackers het dan wél hadden voorzien.
Gedeputeerde Jan Markink: “We werken continu aan het verbeteren van onze informatiebeveiliging. Door deze hack zijn we ons nog meer bewust van onze kwetsbaarheid van het werken met derden. Intern is deze diefstal zeer serieus opgepakt. We staan open voor alle vragen van ons personeel.”

Speciaal team

Meteen na de hack is de provincie een zogenoemd Incident Response Team gestart. Dit team monitort alle ontwikkelingen rond de hack en is vraagbaak voor het personeel. De eerder aan het ICT-bedrijf beschikbaar gestelde gegevens zijn vernietigd en de provincie heeft de samenwerking met het bedrijf verbroken.
Er zijn vooralsnog geen signalen dat er gegevens uit de personeelsdossiers in de openbaarheid zijn gekomen, stelt de provincie. Die deed wel aangifte bij de politie en meldde het voorval bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid.