Nieuws

Na 77 jaar krijgen de neergestorte geallieerden bij Vorden een gezicht

De graven van de geallieerden op de algemene begraafplaats in Vorden.
De graven van de geallieerden op de algemene begraafplaats in Vorden. © Omroep Gelderland
VORDEN - Twintig witte stenen met een naam, beroep, sterfdatum en leeftijd. Voor veel bezoekers aan de algemene begraafplaats in Vorden zijn deze jonge mannen onbekenden. Ze streden voor onze vrijheid, maar wie ze waren en wat hun toekomstdromen waren, is voor velen onbekend. De komende twee maanden wordt geld ingezameld om dat te veranderen.
Wout Dekkers heeft samen met Robert Ellenkamp en Freerk Boekelo het idee opgevat de mannen een gezicht én een verhaal te geven. "Bij een gezicht krijgt de naam een leven", vertelt Dekkers. "Dit waren allemaal jonge mannen en die verdienen het dat hun verhaal verteld wordt."
Wie waren de geallieerden die bij Vorden neerstortten?

Wie liggen er in Vorden?

Op de begraafplaats in Vorden liggen achttien Britten en Canadezen van de Royal Air Force. Ze crashten in de oorlog met een vliegtuig. In de buurt van Vorden zijn in totaal drie vliegtuigen neergestort: één bij het buurtschap Delden, één bij Linde en één bij Hackfort.
Daarnaast liggen er nog twee parachutisten op de begraafplaats, die in september 1944 in Oosterbeek zijn gedropt en dus meededen aan Market Garden. Via een omweg zijn ze uiteindelijk in Vorden terechtgekomen. Hun verhaal laat zich hier lezen.

Contact met nabestaanden

Om informatie over de jonge mannen te vinden, moest contact gezocht worden met nabestaanden. Dekkers is in 2018 al begonnen met de zoektocht. "Ik zat in de voorbereiding van het bevrijdingsconcert en daarvoor wilden we nabestaanden uitnodigen. Toen is mijn zoektocht begonnen."
Twee families komen ieder jaar op de begraafplaats in Vorden. "Vervolgens zijn we gestart om te zien of we ook andere nabestaanden konden vinden. En daar zijn we nu voor bijna iedereen in geslaagd."
Om het voor de drie wat minder tijdrovend te maken, hebben ze een verdeling gemaakt in vliegtuigcrashes. Zo heeft Dekkers contact gezocht met de nabestaanden van de inzittenden van het vliegtuig dat op 8 januari 1943 neerstortte op Hackfort: "Ik heb inmiddels alle nabestaanden van de bemanningsleden gevonden."
Wout Dekkers, één van de initiatiefnemers.
Wout Dekkers, één van de initiatiefnemers. © Omroep Gelderland

Rechter, voetballer of piloot

Aan de nabestaanden zijn vragenlijsten gestuurd: uit wat voor gezin kwam de geallieerde soldaat? Wat deden zijn ouders? Wat wilde hij worden? Hoe is zijn schoolleven verlopen? Uit de antwoorden blijkt dat het leven van de omgekomen mannen veel meer omvatte dan alleen de oorlogsstrijd. Zo wilde Harris bijvoorbeeld profvoetballer worden en leefde de jonge Foote zijn droom: hij wilde piloot worden. Munro McKenzie was op zijn beurt van plan rechten te gaan studeren. "Wat opvalt is dat ze allemaal zo jong waren, zo veel ambitie hadden en dat dat in één keer stopte. In de meeste gevallen gebeurde dat alleen omdat ze dienstplichtig waren en niet omdat hun ambities bij de Royal Air Force lagen."
Munro McKenzie wilde eigenlijk rechten gaan studeren.
Munro McKenzie wilde eigenlijk rechten gaan studeren. © Familie nabestaanden Munro McKenzie

Geld nodig

Om de foto's op een standaard te plaatsen en de verhalen op te tekenen in een boek, is geld nodig. Eerder dit jaar is al geprobeerd geld in te zamelen. Maar nog niet de helft van de benodigde zesduizend euro is binnen. "We hebben onszelf als doel gesteld dat op 1 november het geld binnen moet zijn", zegt Dekkers.
"Volgend jaar april willen we graag alles presenteren, dus moeten we over twee maanden weten of het project door kan gaan."
Op de website omkijkpunt.nl kunnen mensen zien hoe ze kunnen doneren. "Wij hebben vooral de hoop op ondernemers en inwoners uit Vorden en daarom doen we nogmaals een oproep."