Nieuws

Schietoefeningen bij opvang Afghanen weer voorzichtig van start

Barakken van Legerplaats Harskamp.
Barakken van Legerplaats Harskamp. © Marvin Hop
HARSKAMP - Defensie gaat weer "voorzichtig" schietoefeningen houden op het militaire terrein in Harskamp, waar ook Afghaanse evacués worden opgevangen. Het ministerie van Defensie heeft overleg gevoerd met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en zegt te denken dat de oefeningen zo geregeld kunnen worden dat de evacués er geen last van hebben.
Er werd vanwege de opvang sinds vorige week niet meer geschoten in Harskamp, maar volgens Defensie zijn de oefenterreinen eigenlijk wel nodig om militairen "goed getraind" te houden. Het ministerie denkt door geen zware wapens te gebruiken en buiten gehoorsafstand te blijven dat het mogelijk moet zijn om te oefenen zonder de evacués uit het oorlogsgebied tot last te zijn.
"Er wordt alleen geschoten met lichte wapen, pistolen en geweren", aldus een woordvoerster van het ministerie. In Harskamp worden alleen de achterste schietbanen gebruikt die op 2 tot 3 kilometer afstand liggen van de opvangplek.

'Geen last van oefeningen'

Defensie onderhoudt naar eigen zeggen nauw contact met het COA en belooft goed in de gaten te houden of de evacués geen last hebben van de oefeningen. Op de legerplaats in Harskamp werd sinds vorige week helemaal niet meer geoefend.
Het COA wil de 800 Afghaanse evacués in Harskamp op korte termijn verplaatsen naar Heumensoord. Mogelijk gaan deze week al mensen naar Nijmegen.