Instellingen

Afghanen Harskamp verhuizen naar Heumensoord

Barakken op de kazerne in Harskamp.
Barakken op de kazerne in Harskamp. © Marvin Hop
HARSKAMP - Afghaanse vluchtelingen die nu nog in de militaire kazerne in Harskamp bivakkeren, verhuizen naar Heumensoord bij Nijmegen. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De organisatie bekijkt zondagavond of Heumensoord klaar is voor de opvang.
"De afspraak met Defensie was op voorhand dat de mensen in Harskamp zo snel mogelijk elders huisvesting krijgen", zegt een COA-woordvoerster. "Defensie kan nu niet oefenen op het schietterrein in Harskamp en dat is een hele aderlating. Niet alleen de landmacht oefent daar, maar ook andere onderdelen."
In Harskamp zitten nu 800 Afghaanse vluchtelingen. "Zij zijn vooral blij weer veilig te zijn en kunnen uitrusten, eten en douchen. Gezinnen zijn daar weer in alle rust samen. Verder zijn we bezig iedereen te identificeren en te registreren. Er zijn ook mensen die helemaal niet in Nederland moeten zijn en waarschijnlijk weer naar andere landen vertrekken."
Dinsdag moet de eerste groep vluchtelingen vanuit Harskamp verhuizen naar Heumensoord, dat in eerste instantie klaar is voor de opvang van 450 mensen. Het kamp in de bossen tussen Heumen en Nijmegen kan maximaal 1000 vluchtelingen huisvesten. Er staan paviljoens klaar voor de opvang.
COA inspecteert Heumensoord zondagavond en neemt de opvang daarna in gebruik.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!