Nieuws

'Nieuwe Nederlanders' regelen het verkeer bij Ladies Tour

Verkeersregelaar Mahmud (midden) tijdens de Ladies Tour in Arnhem.
Verkeersregelaar Mahmud (midden) tijdens de Ladies Tour in Arnhem. © Omroep Gelderland.
ARNHEM - Het kan een goede manier zijn om ons land beter te leren kennen: asielzoekers en statushouders zijn zondag bij de laatste etappe van de wielerronde Ladies Tour in en om Arnhem ingezet als verkeersregelaar.
Vrijwilligers zijn gekoppeld aan een 'nieuwe Nederlander'. Dat kan een statushouder zijn die al drie jaar in Nederland woont, maar ook iemand die hier pas drie maanden is. "Dit is de tweede keer dat we dit doen, in 2019 ook al. Het is een goede manier om mensen te laten integreren en om ze Nederland te laten ervaren", zegt Mark Debets van Sportbedrijf Arnhem, dat de inzet van de vrijwillige verkeersregelaars regelt.
Er ontstaan gesprekken, onderling, maar ook met de mensen langs de kant, constateert Debets. "De nieuwe Nederlanders zijn gemotiveerd, willen dit graag gebruiken om te integreren. En wij kunnen deze mensen zo een stapje verder helpen. Dat is mooi, daar krijg ik energie van."
Er werden in 50 verkeersregelaars ingezet, onder wie 15 professionals. De drukke kruisingen worden bemenst door betaalde krachten, want dat kon in verband met de veiligheid niet worden overlaten aan vrijwilligers.
Bekijk hier onze reportage. De tekst gaat eronder verder
Arnhem statushouders werden ingezet als verkeersregelaars.

'Beter Nederlands'

Mahmud uit Syrië, die drie jaar geleden naar Nederland kwam, vormt zondag een koppel met Lorraine. Hij wil graag helpen en gaat daarom als vrijwilliger aan de slag: "Ik ben hier ook omdat ik zo beter de Nederlandse taal kan leren" Lorraine groeide op in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Zij kwam 25 jaar geleden zelf als "nieuwe Nederlander" naar ons land en vindt het leuk om een koppel te vormen met een asielzoeker of statushouder.

Mes snijdt aan meer kanten

De nieuwe Nederlanders komen uit het project Meedoen van de Vrijwilligerscentrale Arnhem, waarbij bewoners van asielzoekerscentra wekelijks aansluiten bij Arnhemse vrijwilligersklussen.
Het mes snijdt volgens de Vrijwilligerscentrale aan meerdere kanten: "Maatschappelijke organisaties krijgen gemotiveerde vrijwilligers, breiden mogelijk hun vrijwilligersbestand uit en bieden Nederlanders en nieuwkomers de kans om elkaar op een plezierige manier te ontmoeten en te leren kennen. En gemeenten bieden nieuwkomers de mogelijkheid om te participeren in de samenleving en geven concreet invulling aan meedoen voor iedereen zodat inwoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen."