nieuws

Man die dominee bijna dood sloeg, lijkt te ziek om nog langer in tbs-instelling te blijven

De pianostemmer die dominee Rhenoy bijna doodsloeg te ziek om op vrije voeten te komen
De pianostemmer die dominee Rhenoy bijna doodsloeg te ziek om op vrije voeten te komen © Tekening: Aloys Oosterwijk
RHENOY - Grote twijfels vrijdag in de rechtbank in Arnhem over wat er moet gebeuren met de pianostemmer uit Tricht die in 2017 de dominee van Rhenoy bijna doodsloeg. Sindsdien verblijft hij in een tbs-instelling. Maar in de rechtszaal bleek dat hij veel te ziek is om in zo'n instelling te zitten.
De man zit al vast sinds 21 november 2017. Dat is de dag dat hij in de kerk in Rhenoy een afspraak heeft met de dominee om de piano te stemmen. Wat er precies gebeurde, kan niemand meer navertellen, maar even later ligt de dominee met ingeslagen schedel in een plas bloed te vechten voor haar leven.
Met veel geweld neergeslagen door de pianostemmer, oordeelde de rechter die hem vervolgens 2,5 jaar cel en een gedwongen behandeling in een tbs-instelling oplegde. Over zijn motief heeft de nu 53-jarige man nooit helderheid gegeven.

Zwaar gehandicapt

De dominee raakte zwaar invalide en is nu 68. De pianostemmer kreeg kort na zijn daad een hartaanval en lag lang in coma. De man is nu zwaar gehandicapt. Beiden volgden hun zaak vrijdag in Arnhem, waar de rechter zich boog over de vraag of na twee jaar de gedwongen behandeling in de tbs-instelling voortgezet moet worden. Dat is een verplichte toets die altijd na twee jaar plaatsvindt.
Bekijk de video over de geruchtmakende zaak. De tekst gaat daaronder verder.
De zaak in Rhenoy kwam vrijdag opnieuw voor de rechter.

Dilemma

De dominee luistert en kijkt in haar rolstoel naar het videoscherm waarop de pianostemmer vanuit de tbs-instelling is de zien. Hij kan amper praten, alleen wat bromgeluid voortbrengen, kan nauwelijks bewegen en een verzorger moet steeds zijn mond afvegen. En juist die lichamelijke toestand stelt alle rechtsdienaren in de zaal voor een dilemma.

Intensieve zorg

Zijn advocaat Jan Peter van Schaik: "Je hebt het zelf gezien, hij is er heel slecht aan toe en heeft eigenlijk de hele dag intensieve zorg nodig, die thuis niet gegeven kan worden. Maar hem langer in de tbs laten, klopt ook niet. Dat gebeurt alleen als iemand nog een gevaar is voor de samenleving, maar iedereen is het er over eens dat hij niet meer gevaarlijk is door zijn slechte situatie. Dus de tbs moet eraf. Maar als de tbs eraf gaat, krijgt hij de zorg niet die hij nodig heeft. Dat is de spagaat."
Ook de officier van justitie erkent het dilemma. "Hij heeft laatst een luier in brand gestoken, dus is er toch nog kleine kans dat hij gevaarlijk is", zegt ze tegen de rechtbank. "Misschien kunt u zijn tbs daarom met een jaar verlengen en dan kunnen wij in die tijd proberen een zorginstelling te vinden die hem kan en wil opvangen."
De rechter beaamt het probleem: "Dit is niet de eerste keer dat we aanlopen tegen het probleem dat voor deze tbs'ers met zware lichamelijke problemen er eigenlijk geen goede opvang is . Ze vallen tussen wal en schip. Dat maakt mijn oordeel lastig."
Hij vraagt de dominee hoe het nu met haar gaat. Ze zegt: "Ik ben blij dat ik nog leef, maar ik heb geen behoefte om daar verder op in te gaan; het gaat nu niet om mij. Ik hoop dat er voor de pianostemmer een goede plek gevonden wordt, waar hij geen gevaar vormt voor zichzelf of de omgeving."
De rechter komt 10 september met een oordeel.