Instellingen

De Geheime Eksterclub wil vleugels uitslaan buiten Ede

De street artist aan het werk.
De street artist aan het werk. © Omroep Gelderland

EDE - Wie in de gemeente Ede goed om zicn heen kijkt, heeft ze wellicht al gespot op verschillende huizen: eksters in alle kleuren van de regenboog. Street artist Xander van Soelen is de geestelijk vader en heeft in een jaar tijd ruim 400 eksters gezet op 200 huizen. Alle eksters bij elkaar vormen samen op Instagram 'De Geheime Eksterclub'.

Het idee om eksters op muren te spuiten begon met een staartveer die bij Van Soelen in de achtertuin was neergedwarreld. "Toen ik die in het zonlicht hield, leek het net of deze in de olie was gedoopt. Er zat heel veel effect en kleur in: een beetje regenboog-metalic. Ik hou van kleur, dus hier moest ik wat mee doen."

Bekijk hier de video over de club. De tekst gaat eronder verder

De eksters duiken links en rechts op.

Eerste ekster

De eerste ekster op de muur bleek een schot in de roos en al snel stroomden de verzoeken binnen. "Er wordt zo goed op gereageerd. Dat dit of all places in Ede plaatsvindt, dat vind ik persoonlijk als ras-Edenaar best bijzonder. Zeker omdat heel veel mensen het karakter van de ekster echt verschrikkelijk vinden. Maar de vogel zelf is natuurlijk voor Nederlandse begrippen hartstikke mooi."

Eigen motivatie

Mensen hebben volgens Van Soelen allemaal een eigen motivatie om een ekster op hun huis te hebben: "Sommige mensen willen juist een ekster in regenboogkleuren om de LHBTI-scene te steunen. Dat zijn inmiddels tussen de vijf en de tien huizen. Maar er was ook een vrouw van wie haar twee kinderen net uit huis waren. Die waren gevlogen."

Werkwijze

Van Soelen spuit zijn eksters op de muur met behulp van drie verschillende sjablonen. "Ik begin altijd met zwart om het contour van de vogel te maken. De zwarte verf heeft als bijkomend voordeel dat de kleuren beter dekken. Stap twee is het aanbrengen van kleur, en dat is toch echt wel het leukst. Tot slot werk ik de ekster af met witte verf, want anders lijkt het net een paradijsvogel."

Street artist Xander van Soelen werkt aan nieuwe eksters.
Street artist Xander van Soelen werkt aan nieuwe eksters. © Omroep Gelderland

De street artist spuit alleen eksters op plekken waar dat mag. Het maakt hem niet uit of hij daarvoor wordt betaald in geld, of juist in natura. "Ik werk op donatie, dus mensen mogen er voor geven wat ze willen. Negenennegentig procent geeft gewoon een bedrag. Maar ik heb ook bij iemand een bord roti mogen mee-eten, of er zijn mensen die flessen bier en wijn geven."

Vleugels uitslaan

De Geheime Eksterclub is volgens de street artist klaar om de vleugels uit te slaan buiten de grenzen van de gemeente Ede. "Mensen denken dat het alleen voor Ede is, maar dat is niet zo. Als mensen zin hebben in wat kleur in het leven én een ekster voor jaren, dan kom ik graag langs."

Wie interesse heeft kan Van Soelen een bericht sturen via de Instagram-pagina van de Geheime Eksterclub.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!