Nieuws

Afghaanse Adi is na spannende dagen veilig en komt naar huis

Een toestel dat eerder op Schiphol landde met evacués uit Afghanistan.
Een toestel dat eerder op Schiphol landde met evacués uit Afghanistan. © ANP
ARNHEM - Ondanks spannende dagen, komt het voor de Gelderse Afghaan Adi* goed. Hij is met zijn gezin onderweg terug naar Nederland. Dat zegt een familielid tegen Omroep Gelderland.
"Ze zijn donderdag met een vliegtuig uit Kabul vertrokken en later geland in Islamabad in Pakistan", zegt de vrouw. "We zijn zo opgelucht en blij."
Er is ook verdriet. Adi van 39 en zijn gezin, totaal zeven mensen, hebben een neef moeten achterlaten. "Hij had een Afghaans paspoort met weliswaar een Europees visum maar daar hebben de Taliban niet naar gekeken. Hij moest achterblijven."

'Die neef kan geen kant op'

Met die neef heeft de familie in Nederland contact, zegt de vrouw. "Hij is op een veilige locatie, maar hij kan geen kant op."
Wanneer het vliegtuig vanuit Islamabad vertrekt, weet ze niet. "Maar we willen graag naar Schiphol om ze te verwelkomen. Ik heb trouwens geen idee of we ze kunnen zien op Schiphol. Misschien moet iedereen wel meteen in quarantaine."
Een week zaten Adi en de anderen, ze waren in Afghanistan vanwege familieomstandigheden, in de rats. Het familielid: "Ze hebben onderweg naar de luchthaven 48 uur in een bus gezeten, een hete bus met kleine kinderen. Dat was heel moeilijk. Er was continu die angst dat ze er niet doorheen zouden komen."

Bomaanslagen bij de gate

Adi had daarvoor al meerdere keren geprobeerd met zijn gezin het land, dat hij in 1993 ontvluchtte, te kunnen verlaten. Vandaag kwam het verlossende woord vanuit Pakistan. Ambassadepersoneel heeft de familie veilig op de luchthaven gekregen. Ze zijn door het oog van de naald gekropen, want Kabul en de luchthaven werden getroffen door enkele bomaanslagen. De BBC sprak donderdagavond van zestig doden.

Ruim 2500 evacués

Defensie in Nederland heeft de afgelopen week ruim 2500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan. Onder hen zijn meer dan 1600 mensen met Nederland als bestemming.
Onder de evacués zijn Nederlanders, tolken en hun gezinsleden en mensen die in het verleden in Nederlandse dienst hebben gewerkt en daardoor mogelijk gevaar lopen nu de Taliban de macht in het land hebben gegrepen.
*De naam Adi is om veiligheidsredenen gefingeerd. De echte naam van Adi is bekend bij de redactie.