Nieuws

GGD niet met prikbussen langs schoolpleinen

GGD's gaan geen prikbussen inzetten op schoolpleinen om minderjarigen te vaccineren.
GGD's gaan geen prikbussen inzetten op schoolpleinen om minderjarigen te vaccineren. © ANP
NIJMEGEN - De GGD's in Gelderland zijn niet van plan om met prikbussen op schoolpleinen te staan, om zo de vaccinatiegraad onder scholieren te verhogen. Daags voordat regio Midden weer naar school gaat, is nog maar 25 procent van de 12- tot 17-jarigen volledig gevaccineerd tegen corona.
49 procent van deze leeftijdsgroep heeft in ieder geval één prik gehad. Als die binnenkort hun tweede prik krijgen, is dus de helft van de tieners gevaccineerd. De andere helft nog niet. Dit terwijl regio Noord al naar school gaat, regio Midden volgende week weer begint en regio Zuid daarna aan de beurt is.
Maar zoals de GGD's wel met vaccinatiebussen op de campus stond om de prik naar de studenten toe te brengen, is het niet de bedoeling dat ook op schoolpleinen te doen. "We willen voorkomen dat jongeren groepsdruk voelen om gevaccineerd te worden", licht een woordvoerder van GGD Noord- en Oost-Gelderland toe.
"Soms moeten ouders toestemming geven voor vaccinatie en er zijn ook ouders die vinden dat de GGD zich terughoudend moet opstellen. Dat doen we dan ook", voegt GGD Gelderland-Zuid toe.

Informeren via scholen

De GGD's zetten daarom vooral in op informeren, bijvoorbeeld via docenten, mentoren of de GGD-jeugdartsen die van oudsher contact hebben met scholen. "We bieden ook aan dat ervaringsdeskundigen langs kunnen komen op scholen", voegt een woordvoerder van GGD Gelderland-Midden toe. "Bijvoorbeeld een IC-verpleegkundige die vertelt over de coronatijd op de IC. Of een huisarts, of iemand van een prikbus. Zij hebben kennis van vaccineren én kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt. Dat is wellicht interessant voor scholieren."
De precieze benadering wordt nu nog besproken met de onderwijsinstellingen. Op de vraag of dat niet te laat is, nu de scholen alweer open gaan, wijzen de GGD's erop dat scholen tot nu toe dicht waren en dus moeilijk bereikbaar voor zulk overleg. "Bovendien was deze leeftijdsgroep pas tegen de vakantie aan de beurt. Die kregen soms een uitnodiging toen ze op vakantie waren. Dat vertraagt. We verwachten dat de vaccinatiegraad op een natuurlijke manier nog wel omhoog gaat. Daarna kijken we wat er nog meer nodig is", aldus een woordvoerder van GGD Gelderland-Midden.
Het ministerie van Volksgezondheid werkt ondertussen aan een landelijke campagne gericht op jongeren. Ook zijn er al video's gemaakt, waarin jongeren zelf aan het woord worden gelaten. Die zijn via social media-kanalen en via onder meer mbo-instellingen verspreid.

Zie ook: