Nieuws

Nieuw bedrijventerrein komt op landbouwgrond bij Winterswijk: 'Wie bedenkt zoiets?'

Bas Klumper snapt niets van het plan.
Bas Klumper snapt niets van het plan. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Het college van Winterswijk wil een nieuw bedrijventerrein ontwikkelen 'aan de overkant van Obelink'. De beoogde locatie aan de Misterweg ligt tegenover de vrijetijdsmarkt. Buurtbewoners vinden het plan maar niets.
De omwonenden van de locatie en de familie Klumper, die de locatie in gebruik heeft als landbouwgrond, zijn niet blij met de keuze van het college en dat is nog zacht uitgedrukt. Ze verzetten zich al langere tijd tegen de plannen. Desondanks geniet de realisatie van een nieuw industrieterrein op die plek dus de voorkeur van het college, boven de opties aan het Elinksveld en het Tuunterveld.
De beoogde locatie aan de Misterweg, tegenover Obelink.
De beoogde locatie aan de Misterweg, tegenover Obelink. © Omroep Gelderland

Opkopen van woningen

Wethouder Inge Klein Gunnewiek zegt met de keuze helderheid te willen verschaffen: "Want de noodzaak ligt er gezien de vraag vanuit de ondernemers." Het nieuwe bedrijventerrein zal er bovendien niet van vandaag op morgen komen, zegt de wethouder. Ze wil het eerste jaar vooral benutten voor overleg met de omwonenden, om zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van die kant. Ook zal er met woningbezitters gesproken worden over het opkopen van hun woningen.
Klein Gunnewiek houdt er rekening mee dat het wel vijf jaar kan duren voordat de eerste ondernemer een plek krijgt op het nieuwe bedrijventerrein. De suggestie dat er genoeg bedrijfshallen leeg staan die de komst van een nieuw bedrijventerrein niet noodzakelijk maakt, wijst ze van de hand: "Er is 1 procent leegstand en als Signify (voormalig Philips) vertrekt is die leegstand 5 procent. Dat wordt beschouwd als een gezonde situatie als het gaat om leegstand op bedrijventerreinen."
De wethouder zegt dat de aanvragen voor een kavel mogelijk per aanvraag worden bekeken, zodat er telkens weer een bestemmingsplan moet worden opgesteld. Daardoor blijft het landschappelijke karakter de eerste jaren mogelijk nog intact. Ze gaat uit van een bedrijventerrein van 15 hectare, maar zegt ook met tien hectare uit de voeten te kunnen.
Rick Klumper heeft de locatie aan de Misterweg in gebruik als landbouwgrond.
Rick Klumper heeft de locatie aan de Misterweg in gebruik als landbouwgrond. © Omroep Gelderland

Spandoeken

De buurt is inmiddels bezig met het plaatsen van spandoeken. De broers Klumper dachten de zaken voor elkaar te hebben door de landbouwgrond ter plekke te huren. "We zijn jarenlang bezig geweest gronden dicht bij huis te zoeken om het transport te beperken en dachten klaar te zijn voor de toekomst, met instemming van de gemeente", zegt Bas Klumper.
"Maar drie jaar later zitten er anderen aan het roer en die zeggen: laten we er een mooi industrieterrein van maken. Maar is dat wel nodig? Wie bedenkt zoiets? Het is waardeloos."