Nieuws

'Harteloos, verschrikkelijk en verwerpelijk', ministers reageren op protest Harskamp

De demonstranten staken autobanden in brand
De demonstranten staken autobanden in brand © Persbureau Heitink
HARSKAMP - "Harteloos en verschrikkelijk", zo noemt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag de protesten bij de opvanglocatie voor Afghanistan in Harskamp. Ank Bijleveld - minister van Defensie - noemt het uit de hand gelopen protest 'ernstig en verwerpelijk.' De gemeente Ede laat via een woordvoerder weten 'met verdriet, boosheid en schaamte' naar de protesten te hebben gekeken.
"Iedereen mag zijn zorg uitspreken, maar wat er gisteren in Harskamp is gebeurd, gaat over grenzen", reageert de gemeente. Kaag voelt zich 'vooral gesterkt door het echte antwoord', schrijft ze ook. "De vele goede Nederlanders, jong en oud, die langskomen, spulletjes brengen en belangstelling tonen voor hun Afghaanse medemens."
"Ik vind het verschrikkelijk, echt verschrikkelijk", zei Bijleveld woensdag. "Ik denk dat deze mensen eens echt naar de tv moeten kijken, wat er gebeurt in de wereld. Hoe blij we moeten zijn dat we vrij zijn en dat we kunnen doen wat we kunnen doen."
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) reageert teleurgesteld op het protest. "Gelukkig gaat het om een heel kleine groep", geeft een woordvoerder aan. Tegenover de kleine groep van enkele tientallen demonstranten die door de politie en marechaussee uiteen moest worden gedreven staat volgens haar 'gelukkig de steun en waardering van velen'. "We worden platgebeld met initiatieven. Nederland is gul", zegt ze.
Zo gul zelfs dat het Rode Kruis inmiddels heeft opgeroepen geen spullen meer te doneren voor Afghaanse evacués. Vooral aan kleding heeft de hulporganisatie op het moment genoeg. De komende dagen bekijkt het Rode Kruis samen met het (COA) aan welke spullen wel behoefte is.

Extra trauma?

Of de Afghaanse vluchtelingen dinsdagavond iets mee hebben gekregen van het protest wist de woordvoerder van het COA woensdagochtend niet. "Ik hoop van niet", zegt ze. "Maar wanneer ze het niet live hebben meegekregen dan hebben ze het inmiddels via social media waarschijnlijk wel in de gaten. Wanneer dat extra trauma oplevert voor mensen dan zijn onze hulpverleners natuurlijk aanwezig om hen op te vangen."
Dat er woensdag nieuwe vluchtelingen uit Afghanistan aankomen in Harskamp is volgens het COA wel zeker. Dat is ook wat de gemeente Ede aangeeft. Of er extra maatregelen worden genomen om een situatie zoals dinsdagavond te voorkomen, is woensdagochtend nog niet duidelijk. Hierover laat de gemeente Ede zich woensdag door de politie informeren, geeft een woordvoerder aan. "Vervolgens zulle we bepalen of het nodig is en wat nodig is om een situatie als gisteren te voorkomen."

Locaties Defensie

Wanneer er woensdag nieuwe evacués zullen aankomen, is nog niet precies duidelijk. "Er worden nu ongeveer tweehonderd mensen opgevangen. Dat aantal zal de komende dagen oplopen tot achthonderd, de maximale capaciteit van de opvang in Harskamp", aldus de woordvoerder van het COA.
Wanneer Harskamp vol is, zullen evacués volgens haar worden opgevangen in Heumensoord bij Nijmegen. En de komende dagen zullen er nieuwe opvanglocaties bekend worden gemaakt. Hiervoor wordt gekeken naar locaties van Defensie.