Nieuws

VIDEO | Politie veegt straat schoon bij demonstratie Harskamp

Demonstratie in Harskamp
Demonstratie in Harskamp © Demonstratie in Harskamp
HARSKAMP - De demonstratie tegen de opvang van honderden Afghaanse vluchtelingen in Harskamp is dinsdagavond onrustig geëindigd. De politie en marechaussee hebben tientallen demonstranten met honden uiteen moeten drijven.
In Harskamp worden sinds dinsdag op de legerplaats vluchtelingen opgevangen. De eerste mensen kwamen dinsdagmiddag aan. Harskamp is de derde opvanglocatie voor Afghaanse vluchtelingen na Zoutkamp en Zeist.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Politie veegt straat schoon bij demonstratie Harskamp

Angst voor overlast en overvallen door het nieuws

Zo'n 250 mensen demonstreerden tegen de komst van de vluchtelingen en scandeerden leuzen als 'eigen volk eerst' en 'Harskamp is van ons'. Ze zijn bang voor overlast van de vluchtelingen en vinden dat ze zijn overvallen door het nieuws.
Er wordt dinsdagavond gedemonstreerd in Harskamp.
Er wordt dinsdagavond gedemonstreerd in Harskamp. © Omroep Gelderland

Autobanden in brand en straat schoongeveegd

De politie verzocht de demonstranten te vertrekken, maar zo'n 50 á 60 mensen gaven daar geen gehoor aan. Rond half tien dinsdagavond werd er een stapel autobanden in brand gestoken. Daarna grepen de politie en marechaussee in. De straat werd schoongeveegd. De politie hield niemand aan. Ook zijn er geen boetes uitgedeeld.

Schietoefeningen liggen tijdelijk stil

Het legerkamp in Harskamp wordt normaal gesproken gebruikt door alle krijgsmachtonderdelen en ook door buitenlandse eenheden voor schietoefeningen. De oefeningen zijn voor de komende tijd stilgelegd.