Nieuws

'Eigen volk eerst', Harskamp keert zich met actie en brandstichting tegen Afghanen

Demonstratie in Harskamp
Demonstratie in Harskamp © Demonstratie in Harskamp
HARSKAMP - Er is dinsdagavond in Harskamp geprotesteerd tegen de komst van honderden vluchtelingen uit Afghanistan. Er werden leuzen gescandeerd als 'eigen volk eerst' en 'Harskamp is van ons'. Later in de avond werden autobanden in brand gestoken op de Otterloseweg, recht voor de opvanglocatie.
Volgens onze verslaggever ter plaatse waren zo'n 250 demonstranten aanwezig. In Harskamp worden sinds dinsdag op de legerplaats vluchtelingen opgevangen. De eerste mensen kwamen dinsdagmiddag aan.
De demonstranten drinken bier en waren duidelijk gefrustreerd. Een deel stond bij het hek van de legerplaats, het andere deel op straat in de buurt van de legerplaats.

'Overvallen' door huisvesting Afghanen

Ze lieten weten bang te zijn voor overlast van de vluchtelingen en vinden dat ze zijn overvallen door het nieuws. Er werd tijdens de demonstratie dus geroepen en af en toe vuurwerk afgestoken.
De demonstratie verliep grotendeels zonder problemen. Even na 20.30 uur werd het volgens de politie rustiger en waren er minder mensen dan in het begin.

Brand gesticht

Toch werd er rond 22.00 brand gesticht in een stapel autobanden. Daarna veegde de politie samen met de marechaussee de straat schoon, meldt een fotocorrespondent.
Een spandoek dat is opgehangen bij de legerplaats.
Een spandoek dat is opgehangen bij de legerplaats. © Omroep Gelderland
Er wordt dinsdagavond gedemonstreerd in Harskamp.
Er wordt dinsdagavond gedemonstreerd in Harskamp. © Omroep Gelderland