Nieuws

Er is op Heumensoord plek voor maximaal 1000 Afghanen, opvang tot uiterlijk 1 januari

Tenten op Heumensoord tijdens de Vierdaagse van 2019.
Tenten op Heumensoord tijdens de Vierdaagse van 2019. © ANP
NIJMEGEN - In Heumensoord bij Nijmegen komt onderdak voor maximaal duizend geëvacueerde Afghanen. De opvang duurt tot uiterlijk 1 januari. Dat maakten de gemeenten Nijmegen en Heumen dinsdag bekend samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Heumensoord is na legerbasis Harskamp de tweede Gelderse opvanglocatie voor Afghanen.
De evacués worden opgevangen in paviljoens die zo snel mogelijk worden neergezet, bleek op een persconferentie met de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en burgemeester Marriët Mittendorff van Heumen. "We denken dat we een goede en menswaardige bijdrage kunnen leveren. Het is prettig om het samen te doen", aldus Mittendorff.
Heumensoord in de bossen bij Nijmegen is bekend door het tentenkamp dat er jaarlijks wordt opgericht voor militaire deelnemers aan de Vierdaagse.
Burgemeester Bruls spreekt van een déjà vu, omdat Heumensoord in 2016 ook al werd ingezet voor de opvang van 3000 vluchtelingen uit Syrië. Die hadden toen wel kritiek op de slechte hygiëne en het gebrek aan privacy.
Bekijk de reportage. De tekst gaat eronder verder
1000 Afghaanse vluchtelingen gaan tot 1 januari naar Heumensoord.

Meer comfort

De voorzieningen worden beter dan in 2016, beloven het COA en beide gemeenten. De paviljoens krijgen stevige wanden, meer comfort en maximaal zes bewoners per compartiment. De bouw zou binnen enkele dagen moeten beginnen. Bruls: "Ik had de hoop dat we het nooit meer zouden hoeven doen, maar het is alleen maar passend de mensen een nieuwe toekomst te geven.”

Afghanen al in Harskamp

In Gelderland worden sinds dinsdag de eerste Afghaanse evacués opgevangen. Dat gebeurt op een basis van de Koninklijke Landmacht in Harskamp. Daar is plek voor achthonderd tot maximaal duizend mensen.
In Afghanistan zeggen de Taliban overigens niet langer toe te staan dat Afghanen nog het land verlaten. Ze worden naar verluidt onderweg naar het vliegveld van Kabul tegengehouden. Welke gevolgen dat heeft voor de stroom Afghanen richting ons land, is nog onduidelijk.