Nieuws

De scholen gaan bijna beginnen, maar eerst de vakantiebijbelweek

Blije kinderen op de vakantiebijbelweek in Voorthuizen.
Blije kinderen op de vakantiebijbelweek in Voorthuizen. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Het is al jaren een traditie op de Veluwe en andere gebieden in Gelderland. De afsluiting van de zomervakantie met de vakantiebijbelweek. Ondanks corona ging dit in onder meer Voorthuizen gewoon door.
Getimmer en gezaag zijn de geluiden die buiten klinken bij de Bethabarakerk in Voorthuizen. Ongeveer honderd kinderen zijn begonnen met hun driedaagse project: het bouwen van een stevige hut, waar ze donderdagmiddag ter afsluiting een frietje in kunnen eten. Fanatiek lopen jongens en meisjes met pallets rond, terwijl anderen ondertussen een spijker vastslaan.

Feestweek

Evangelist en pastoraal werker Wim van der Vegte kan ervan genieten. Hij is blij dat de week dit jaar wél door kon gaan. "Met gepaste coronamaatregelen willen we de kinderen graag iets vertellen over wie God is. Dat is wat centraal staat in zo'n week", legt hij uit. "Voor ons als kerk is dit echt een feestweek. Ik merk dat de kinderen hier ook graag naar toe gaan."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
De scholen gaan bijna beginnen, maar eerst de vakantiebijbelweek
Niet alleen kinderen van de eigen gemeente komen hiernaartoe, maar ook andere jongens en meisjes weten het evenement te vinden. "We merken dat er ook vriendjes, neefjes, nichtjes of buurkinderen meekomen", legt Van der Vegte uit. "We vinden het contact met iedereen heel belangrijk. Op deze manier kunnen we laagdrempelig met kinderen in gesprek over het geloof. De setting is ontspannen en kinderen kunnen actief zijn. Wat wil je nog meer?", lacht hij.
Kinderen beginnen de dag gezamenlijk met zingen en een verhaal, om vervolgens in groepjes aan de slag te gaan. "Je zit hier met andere kinderen en daar kun je leuk mee praten", zegt een jongen met een hamer in z'n hand. Een ander: "We maken niet zo vaak samen hutten. Meestal zit je gewoon thuis in deze tijd."

Voorbereiding

Voor de kinderen is het in ieder geval een fijne afsluiting van de zomervakantie. "En er komt gelijk weer wat structuur in de dag", zegt Van der Vegte. "Als een soort voorbereiding op de schoolweek die volgende week begint." Maar niet iedereen heeft daar al zin in. "Nee, helemaal niet", zegt een meisje. "Omdat school saai is..." Gelukkig voor haar duurt het nog een kleine week en moet eerst de hut af. Daar heeft ze wel vertrouwen in. "Dit komt goed", zegt ze met een glimlach.