Nieuws

Forten in Nieuwe Hollandse Waterlinie varen wel als werelderfgoed

Fort Pannerden bij Doornenburg.
Fort Pannerden bij Doornenburg. © Omroep Gelderland
POEDEROIJEN - Forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie trekken deze zomer veel bezoekers. Een maand geleden kregen de verdedigingswerken de status van werelderfgoed. Daarmee staat de Nieuwe Hollandse Waterlinie op één lijst met bijvoorbeeld de piramides van Egypte, de Chinese Muur en de historische binnenstad van Brugge. Veel toeristen willen de forten uit de negentiende eeuw met eigen ogen bewonderen.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in de negentiende eeuw aangelegd om het westen van Nederland te verdedigen tegen de vijand. Tussen de Zuiderzee in het noorden en de Biesbosch in het zuiden ontstond een reeks forten en andere verdedigingswerken. Het volledige gebied zou bij een dreigende oorlog onder water worden gezet.
Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Asperen
Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Asperen © Omroep Gelderland

Regelmatig helemaal uitverkocht

Fort Pannerden is een vooruitgeschoven post in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het beheerst de kraan van de Nederlandse rivierdelta. Al sinds 1771 wordt hier de waterverdeling geregeld op de splitsing van de Rijn in de Waal en het Pannerdens Kanaal. Jos Peters is directeur van Fort Pannerden. “Het is deze zomer erg druk. Dat komt doordat we sinds kort toegankelijk zijn met de museumkaart. Daarnaast speelt de toekenning van de Unesco-status voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie absoluut een rol. Op veel dagen verkopen we alle beschikbare tickets.”
Slot Loevestein
Slot Loevestein © Omroep Gelderland

Slot Loevestein

Ook in Slot Loevestein is het deze zomer extra druk. Het middeleeuwse kasteel is in de negentiende eeuw voorzien van nieuwe verdedigingswerken en kreeg een plekje in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Rosa van der Wielen is blij met alle belangstelling. “Ook wij verkopen iedere dag alle beschikbare tickets. Dat zijn er ongeveer zevenhonderd per dag. We horen ook van andere locaties in de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat bezoekers speciaal komen vanwege de Unesco status van werelderfgoed.”
[article:https://www.gld.nl/nieuws/7352991/het-bijzondere-van-dit-erfgoed-is-dat-er-niks-van-te-zien-is:'Het bijzondere van dit erfgoed is dat er niks van te zien is']

Gelredag

Slot Loevestein is aanstaande zaterdag gratis toegankelijk voor volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre. Omroep Gelderland organiseert samen met Erfgoed Gelderland de laatste Gelredag van dit seizoen op Slot Loevestein. Thema is: 'Beleef het Verhaal van Gelderland, Bezoek het Museum in de buurt'. Gratis tickets bestel je hier.