Nieuws

Afghaanse evacués worden ook opgevangen op Heumensoord

Een bus met Afghaanse vluchtelingen komt aan bij legerplaats Harskamp, eerder vandaag.
Een bus met Afghaanse vluchtelingen komt aan bij legerplaats Harskamp, eerder vandaag. © ANP
NIJMEGEN - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat na Harskamp ook Heumensoord bij Nijmegen gebruiken voor de opvang van geëvacueerde Afghanen. Dat maken het COA en de gemeenten Nijmegen en Heumen later vandaag bekend.
Om hoeveel vluchtelingen uit Afghanistan het gaat is nog niet duidelijk. Eerder vandaag kwamen Afghaanse evacués aan in Harskamp waar het COA maximaal 800 Afghanen tijdelijk onderbrengt.
Heumensoord, vooral bekend van de huisvesting van militairen die meedoen aan de Vierdaagse, is eerder gebruikt voor opvang van vluchtelingen. De laatste keer was dat tussen oktober 2015 en juni 2016.

Geklaagd

Bewoners klaagden destijds over de omstandigheden in het opvangkamp. Ze vonden het te koud in de paviljoententen en waren niet tevreden over de hygiënische omstandigheden en de maaltijden in de opvang. De opvang telde die maanden drieduizend bedden. De vluchtelingen kwamen toen voornamelijk uit Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan.
In 1990 en 1998 werden er ook al eens asielzoekers ondergebracht.
Behalve in Harskamp zijn Afghanen ook ondergebracht in Zoutkamp en Huis ter Heide. Heumensoord wordt de vierde opvanglocatie.