Nieuws

Schoten zijn gestopt, vluchtelingen nemen intrek in legerplaats Harskamp

Bedden in de de barakken van Legerplaats Harskamp.
Bedden in de de barakken van Legerplaats Harskamp. © Marvin Hop
HARSKAMP - Waar tot voor kort nog schoten klonken, is het nu stil. Vlak na het middaguur kwamen op legerplaats Harskamp de eerste vluchtelingen aan uit Afghanistan. Piet Hagenaars, commandant bij de Koninklijke Landmacht, is Afghanistan-veteraan. "We hebben met ze gevochten en ze hebben ons geholpen. Het is fijn dat ze hier terecht kunnen." Op deze derde opvanglocatie in Nederland is plek voor 800 tot 1000 vluchtelingen. De verwachting is dat het binnen enkele dagen vol zit.
Harskamp is de derde opvanglocatie na Zoutkamp en Zeist. "Het werd vrij snel duidelijk dat de eerste opvang snel vol zou zijn. De tweede was ook niet toereikend. In nauw overleg is toen besloten het gebied hier vrij te geven vanaf 8.00 uur om opvang nodig te maken", vertelt de commandant.
Dit had volgens Hagenaars grote consequenties voor eenheden op de basis. Ze hebben in allerijl hun ruimte moeten leegmaken. Het kamp wordt gebruikt door alle krijgsmachtonderdelen en ook door buitenlandse eenheden voor schietoefeningen. De oefeningen zijn voor de komende tijd stilgelegd. Mocht de opvang langer gaan duren, kijkt Defensie met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wat wel en niet kan.
Piet Hagenaars, commandant bij de Koninklijke Landmacht (links), en  Judith van der Laar het COA.
Piet Hagenaars, commandant bij de Koninklijke Landmacht (links), en Judith van der Laar het COA. © Marvin Hop

Intrek in legerbarakken

Op het kamp zijn militairen en vluchtelingen van elkaar gescheiden. De eerste groep vluchtelingen die hun intrek in de legerbarakken heeft genomen, zat op een vlucht die vanmorgen aankwam. Judith van der Laar het COA. "Het ging om een vlucht die om half tien aankwam, waarvan twintig mensen naar Harskamp gingen."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Eerste Afghanen komen aan op legerplaats
Ze verwacht dat er per dag tussen de 200 en 400 vluchtelingen bijkomen. Vandaag worden nog eens 65 vluchtelingen verwacht. Ook komt vanmiddag een vlucht uit Afghanistan aan met 150 mensen. Alle vluchtelingen gaan eerst tien dagen in quarantaine. "Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken dat Harskamp straks overspoeld wordt"
Vluchtelingen uit Afghanistan nemen hun intrek in de barakken van Legerplaats Harskamp.
Vluchtelingen uit Afghanistan nemen hun intrek in de barakken van Legerplaats Harskamp. © Marvin Hop
Na aankomst in Harskamp, worden ze geregistreerd en gescreend of het geen Taliban-sympathisanten zijn. Dat doet de marechaussee. "Daar wordt natuurlijk ook bij de instroom in Afghanistan op gelet", aldus de commandant. "Als er mensen tussen zitten waarbij iets niet klopt, vindt signalering plaats. Over het algemeen hebben mensen wel de papieren bij zich."
Na tien dagen quarantaine mogen de vluchtelingen vrij in de omgeving rondlopen. Hoe lang ze in Harskamp blijven is nog niet duidelijk.
Bekijk de video.
Gevluchte Afghanen nemen in de noodopvang in Harskamp