Nieuws

800 tot 1000 Afghanen naar legerplaats, eerste evacués komen vandaag aan

Afghaanse vluchtelingen komen aan in Zoutkamp.
Afghaanse vluchtelingen komen aan in Zoutkamp. © ANP
HARSKAMP - De eerste Afghaanse evacués komen vandaag aan op de legerbasis in Harskamp. De groep wordt aan het eind van de middag verwacht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Om hoeveel mensen het gaat, kan de woordvoerder van het COA nog niet zeggen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Ede gaat het om een noodopvang voor achthonderd tot duizend mensen.
De kazerne in Harskamp (gemeente Ede) biedt doorgaans onderdak aan de infanterie van de Koninklijke Landmacht, die er ook schietoefeningen houdt. Eerder kregen Afghaanse evacués al onderdak in het Groningse Zoutkamp en in het dorp Huis ter Heide bij Zeist. Daar is plek voor respectievelijk 470 en 300 personen.

Nieuw vliegtuig met evacués

Uit de Afghaanse hoofdstad Kabul vertrokken inmiddels tien evacuatievluchten naar Nederland. Dinsdagochtend landde nog een chartervlucht met 184 evacués uit Afghanistan aan boord. Het is niet bekend hoeveel mensen uit het toestel Nederland als eindbestemming hadden. Er waren negen passagiers aan boord met een Nederlands paspoort.
Inmiddels zijn zo'n duizend mensen in Nederland aangekomen.